Državna agencija za sigurnost hrane: Više od 30 posto stanovništva oboli od bolesti koje se prenose hranom

Vreline kakve imamo proteklih dana sa sobom donose mnoge rizike. Jedan od njih je trovanje hranom. Zdravstvene ustanove u BiH za sada ne bilježe veći porast slučajeva ovog oboljenja, ali ljekari tvrde da svakog ljeta imaju problema s trovanjima hranom, tako da vjeruju da ni ovo neće biti izuzetak. Do trovanja hranom te pojave bakterijskih i virusnih probavnih bolesti najčešće dolazi ako se lako kvarljivi proizvodi ne čuvaju u frižideru i uz to su izloženi insektima, a uzimaju se prljavim rukama. U Državnoj agenciji za sigurnost hrane ističu da godišnje više od 30 posto stanovništva oboli od bolesti koje se prenose putem hrane te da je to naročito izraženo u ljetnom periodu. – Najčešća su trovanja piletinom, jajima, majonezom i kolačima. Preko jaja najčešće se prenosi salmonela, pa treba izbjegavati jela u kojima se koriste sirova jaja, kao što su majoneza ili sladoled. Meso također može biti zagađeno patogenim organizmima, kao i školjke. Za sprečavanje trovanja najvažnije je da je hrana dobro skuhana ili pečena – kažu u Agenciji. Dodaju da građani moraju sami voditi računa o hrani koju pripremaju i jedu, ali i da veliki dio odgovornosti snose i trgovine, restorani, fast-fudovi i drugi objekti koji posluju s hranom. Podsjećaju da su za stavljanje zdravstveno neispravne hrane na tržište predviđene visoke kazne. Uzročnici trovanja hranom uglavnom pripadaju jednoj od tri grupe bakterija – salmonela, stafilokok i klostridija. Bolest počinje naglo uz povišenu temperaturu, bolove u trbuhu, povraćanje i proljev.

Savjeti građanima

1. Ne kupovati hranu s oštećenom ambalažom
2. Prije pripreme hrane treba oprati ruke
3. Uvijek treba provjeriti rok upotrebe proizvoda
4. Jednom odmrznuto meso ne zamrzavati ponovo
5. Skuhanu hranu ne ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata
6. Zaštititi kuhinju i hranu od insekata

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: