Državi oteto čak 70 kilometara autoputa!

Firme i pojedinci budžetu Federacije BiH u 2011. na ime neplaćenih poreza duguju više od 700 miliona maraka! Umjesto da javnost upoznaju s imenima dužnika, vlasti te  porezne obveznike štite pozivajući se na zakon koji im garantira tajnost podataka.

Ekonomski stručnjak Vjekoslav Domljan kaže za “Dnevni avaz” da ovakva situacija vodi državu BiH u nova zaduženja. Prema njegovim riječima, za 700 miliona maraka koje su blokirali dužnici, ali i oni koji kriju njihova imena štiteći ih, BiH je mogla sagraditi još najmanje 70 kilometara autoputa.

– Zemlja se zadužuje, i to za tekuću potrošnju, jer ne naplaćuje vlastite prihode od onih koji su joj bliski. Ne radi se samo o porezima nego i o koncesijama i drugim vrstama javnih prihoda, uz čiju bi pomoć budžet Federacije BiH mogao funkcionirati barem pola godine ili financirati kapitalna ulaganja za jedno srednjoročno razdoblje – objašnjava Domljan.

Država u nedostatku novca uzima skupe kredite, dok istovremeno drži zakon koji štiti one koji odbijaju plaćati porez. Na taj način, poštene kompanije i investitori koji redovno izmiruju sve svoje obaveze, dovodi u diskriminirajuću poziciju.

Mnogi smatraju da je nepošteno vršiti pritisak na građane koji ne plaćaju, primjerice, režije, ako se milionskim dužnicima u javnosti gleda kroz prste. Tim prije što bi, da su ti porezi plaćeni, i građani bolje živjeli.

Mehmedalija Rapa, zamjenik predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH, upozorava za naš list da BiH mora iznaći modus da što prije naplati enorman iznos poreznih dugovanja. On ističe da bi deblokiranje sredstava koje firme duguju državi značilo i povećanje penzija.

– Znate li šta bi 700 miliona maraka značilo za penzionere? Penzije sigurno ne bi iznosile, kao što je to sada, 38 ili 40 posto od plaće, već bi bilo mnogo više – objašnjava Rapa.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: