Drljača: Preći će se na trezorski način finansiranja penzionog fonda

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da će se preći na trezorski način finansiranja penzionog fonda tako što će se sredstva, koja nedostaju za isplatu penzija namirivati iz federalnog budžeta.

– Ukoliko se desi da od tih doprinosa bude viška, što u ovom periodu nije realno očekivati, ta sredstva će ići u budžet Federacije BiH – kazao je Drljača.

Navodeći da je za isplate penzija potrebno oko 157 miliona KM, a da Vlada FBiH donira oko 20 miliona KM, ističe da se radi o sredstvima za povoljnije penzije i određeni dug koji Vlada ima prema PIO fondu.

– Ostala sredstva se namiruju iz doprinosa (oko 136 miliona KM). Doprinosi na mjesečnom nivou pokrivaju otprilike 90 posto tih potrebnih sredstava – dodao je Drljača.

Podsjetio je da umjesto planiranih 8.000 do 9.000 novih penzionera imamo negdje oko 16.000, koji su do 31. decembra stupili u status penzionera.

– Realno došlo je do poremećaja u isplati penzija, što ćemo mislim veoma brzo stabilizovati. Trebamo penzioni fond uvesti u redovne tokove i učiniti ga finansijski stabilnim i održivim – smatra Drljača.

Nacrt zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima utvrdila je Vlada, te uputila u parlamentarnu proceduru.

Obavezno penziono osiguranje predstavlja prvi stub penzijskog sistema, a dobrovoljno osiguranje predstavlja drugi stub penzijskog osiguranja.

– Zakon se tiče novog modela što je drugi stup osiguranja, kojim se na određeni način želi staviti model, koji je zaživio proteklih 15 godina u zapadnoj Evropi. To je način da se ostvari mogućnost da ljudi mogu pored redovnog obaveznog osiguranja uključiti se u oblik dobrovoljnog – kazao je danas novinarima u Sarajevu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Nosioci dobrovoljnog osiguranja bila bi društva za upravljanje privatnim penzijskim fondovima i dobrovoljni penzijski fondovi.

Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima u FBiH predviđa se stvaranje pravne osnove za daljnji razvoj penzijskog sistema u Federaciji i tržišta kapitala na kojem će se pojaviti nove vrste fondova koji se razlikuju po načinu i kriterijima investiranja.

 

 

 

 

 

(Fena)

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: