Dolazi prijeko potrebno zahlađenje

Frontalni poremećaj koji pristiže sa sjeverozapada sutra u našu zemlju donosi prijeko potrebno zahlađenje, ali padavinski je to i dalje dosta siromašno, a situacija s prostornom distribucijom očekivano izmiješana, saopćio je poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Lokalno će padavine, prema ICON i GFS prognoznim modelima, i izostati. ECMWF je tek malo izdašniji, no ne previše (cca. 5 do 10 mm). S druge strane visokorezolucijski Swiss+ECMWF je za jug Hercegovine suh kao barut, dok tek par litara daje za sjever Hercegovine. Nešto više padavina za sjevernu i sjeverozapadnu Hercegovinu trenutno daje britanski UKMO (i daj Bože da je upravu), a gdje su trenutno prisutni požari”, kazao je Sladić.

Dodaje da se može očekivati i umjerena bura u Hercegovini.

“Ukoliko prognozirana kiša ne uspije ugasiti požare i popraviti situaciju, s jačanjem prizemnog tlaka zraka postojat će razlika između sniženijeg s jugoistoka i povišenijeg sa sjeverozapada, zbog kojeg sredinom sedmice možemo očekivati umjerenu buru u Hercegovini. Takva situacija tek ne bi išla u kontrolisanom smjeru”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: