Dolazi nam snježna mećava koja obara drveće i čupa kablove!

Meteoalarm je danas izdao narandžasto upozorenje od 5. marta u 00 sati do 6. marta u 00 sati, zbog obilnih padavina u cijeloj Bosni i Hercegovini. Očekivana količina padavina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 80 litara.

Očekivana visina sniježnog pokrivača je od 10 do 30 centimetara, a na planinama i do 50 centimetara.

Jaki udari vjetra očekuju se u većem dijelu zemlje, osim u istočnim područjima – navodi se u saopćenju Federalnog hidrometerološkog saveza BiH.

Narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Popularni i relativno precizni meteo servis Accuweather objavio da u srijedu uvečer, očekujemo kišu koja će tokom noći preći u snijeg. U četvrtak ujutru u svim dijelovima Bosne i Hercegovinei, naročito na planinama biće 15-20 centimetara  vlažnog snijega.

Jak i vlažan snijeg može da obara drveća i strujne kablove, navode na stranici Accuweather..com.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za sutra u Bosni i Hercegovini očekuju naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, na planinama i snijeg. Obilnije padavine u noći na četvrtak, kada će u Bosni i u nizinama padati susnježica i snijeg. Vjetar prijepodne slab istočnog i jugoistočnog smjera. Poslijepodne vjetar u skretanju na sjever i u postepenom jačanju. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 2 i 3 , na jugu Hercegovine od 3 do 8 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12, na jugu Hercegovine od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

U četvrtak, u Bosni i Hercegovini oblačno sa obilnim padavinama. Snijeg se očekuje iznad 400 metara nadmorske visine, a na manjoj nadmorskoj visini kiša ili susnježica, s tim da bi u noći na petak padom temperature zraka padao samo snijeg. Očekuje se između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, lokalno i do 80 litara. Visina sniježnog pokrivača se očekuje od 10 do 30 centimetara, na planinama i do 50 centimetara. Vjetar jak sa olujnim udarima sjevernog smjera, osim u istočnim područjima zemlje. Temperatura zraka uglavnom između – 2 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 11 stepeni Celzijusa.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno većinom sa snijegom, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom. Jug Hercegovine bez padavina. Do sredine dana prestanak padavina se očekuje u Krajini, a do kraja dana prestanak ili slabljenje i u ostalim područjima. Vjetar jak sjevernog smjera koji će u noći na subotu u Bosni oslabiti. Temperatura zraka uglavnom između – 3 i 2 stepena, na jugu Hercegovine od 2 do 7 stepeni Celzijusa.

U subotu u Bosni oblačno, a u Hercegovini sunčano uz umjerenu naoblaku. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini prijepodne jak vjetar, a poslijepodne će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka između – 7 i – 2 °C, na jugu Hercegovine od – 2 do 3 stepena Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka između – 3 i 2 , na jugu Hercegovine od 5 do 9 stepeni Celzijusa.

 

 

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: