Doktori najavljuju proteste ispred zgrade Vlade FBiH

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH organizuje proteste u srijedu i četvrtak, 9. i 10. juna u minut do 12 sati ispred zgrade Vlade FBiH, a razlog je stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti sindikata od Vlade FBiH.

– Zakon je to koji omogućava i našem sindikatu da ostane socijalni partner u svim budućim pregovorima oko statusa doktora u zdravstvenom sistemu. Prije dvije godine u Sarajevu smo imali proteste više od 2.000 doktora sa istim zahtjevom: priznavanje prava doktorima da zastupaju sebe kroz Zakon o reprezentativnosti sindikata. To pravo je uslov našeg opstanka u Bosni i Hercegovini, u suprotnom ova priča u vezi ovog zakona će se nastaviti bez nas, jer nas u ovoj državi nažalost biti neće. Upravo to je bolesna želja pojedinaca iz vlade ili drugih nivoa vlasti, koji su već davno bili dužni da ovaj zakon usvoje i riješe statusna pitanja doktora, ali i svih ostalih – ističu iz sindikata.

Prvi krug usvajanja Zakona u formi Nacrta je, dodaju, završen u februaru 2020. godine i od tada čeka da ga Vlada FBiH prebaci u formu Prijedloga i pošalje u Parlament na konačno usvajanje.

– Imali smo dovoljno razumijevanja za utjecaj pandemije, čiji smo teret mi iznijeli, ali sada je strpljenju došao kraj. Tražimo od ministra za rad i socijalnu politiku Veska Drljače da stavi Zakon na dnevni red Vlade FBiH na prvoj narednoj sjednici, a od Vlade da ga usvoji i uputi u dalju proceduru. Diskriminacija doktora mora prestati, ali to pitanje mora biti riješeno sada i odmah, ne za još godinu ili dvije koliko već traje ova priča – dodaju u saopćenju.

Navode da nijedna vlada, niti premijer ili ministar, ne treba da koriste njihovo strpljenje ili njihovu potpunu posvećenost spašavanju zdravlja i života građana, posebno izraženu u doba pandemije, kako bi ih onemogućili da zadrže socijalnu ravnopravnost i status koji im pripada.

– U tom slučaju gubitnici su svi građani FBiH, a odgovornost je isključivo na Vladi FBiH sa premijerom Novalićem, njegovim zamjenicima, odnosno ministrom Drljačom kao najodogvornijom osobom za sam Zakon. Takvi premijeri, zamjenici premijera, ministri, nikome ne trebaju. Nemamo iluziju da će, svjesni svoje odgovornosti, podnijeti ostavke i mjesto ustupiti drugima koji žele i znaju raditi posao od interesa za sve građane FBiH. Jer to se desiti neće – ističu.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, naglašavaju, nikada neće odustati od borbe za dostojanstvo i pravo doktora da budu jednaki drugima.

– Nećemo odustati od prava na poboljšanje i jednake dostupnosti zdravstva za svakog građanina i pacijenta u FBiH. Epidemiološke mjere nam ne dozvoljavaju da ponovimo proteste iz maja 2019. godine, pridržavat ćemo ih se i na proteste će izaći 100 doktora. Međutim, naša odlučnost i snaga su daleko jači nego što su bili prije dvije godine i nećemo posustati u rješavanju ovoga za nas suštinskog pitanja – zaključuju u saopćenju.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: