Dok političari pregovaraju, građani čekaju vizu da odu iz države

Danas su u zgradi Delegacije EU nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, a za to vrijeme samo 50 metara dalje ispred Ambasade Njemačke zabilježen je veliki broj građana koji su čekali na vizu kako bi otišli raditi i živjeti van svoje domovine.

Kako je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, ispred zgrade Ambasade Njemačke u BiH bila je velika gužva jer su mnogi čekali svoju “kartu za bolje sutra”. Istovremeno u zgradi Delegacije EU bh. politički lideri pod budnim okom zvaničnika EU i SAD-a ponovo traže minimum kompromisa za izmjene Izbornog zakona.

Brojni bh. građani su izmoreni tegobnom situacijom u zemlji koja traje već tri decenije, a koju su proizveli domaći političari, i više ne žele čekati već kreću trbuhom za kruhom, ali i životom u normalnom ambijentu.

U Njemačkoj je 1. januara 2021. godine stupilo na snagu Pravilo koje predstavlja produžetak aktuelno važećeg tzv. Pravila za Zapadni Balkan.

Time je Savezna vlada Njemačke omogućila da državljani Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegovan pristup njemačkom tržištu rada. To i dalje važi za svaku vrstu zaposlenja, neovisno o tome da li je kvalifikacija priznata.

Produženje navedenog Pravila važi zaključno sa 2023. godinom, piše u obavijesti na oficijelnoj stranici Ambasade Njemačke u BiH.

Također, Ambasada je objavila i da je od 1. marta na snazi novo pravilo. Prema njemu, otvorena je lista za registraciju termina u svrhu podnošenje zahtjeva za vizu i ta lista se neće više zatvarati kao što je to bio slučaj do sada.

Sve registracije na listi će biti ubačene u kompjuterski generator gdje će se po principu izvlačenja izabrati ko će u aprilu 2022. dobiti termin svrhu podnošenja zahtjeva za vizu.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: