Dogovoreno!? Čović predsjedavajući Vijeća ministara, Lagumdžija šef diplomatije

„Slobodna Bosna” otkriva kako je raspodijeljen izborni plijen i kako će izgledati personalni sastav Vijeća ministara BiH.

Piše: Asim Metiljević-Slobodna Bosna

Iako još niko, uključujući i šest stranačkih lidera, ne može pouzdano prognozirati kada će BiH dobiti vlast na državnom nivou, tehničke pripreme za izbor Vijeća ministara BiH praktično su okončane: resori su podijeljeni a poznat je i personalni sastav nove državne vlade.

TRI NACIONALNA BLOKA

Novu državnu vladu formirat će šestočlana koalicija okupljena u tri nacionalna bloka po principu 2+2+2 a riješen je i dugotrajni spor oko nacionalne rotacije kod izbora predsjednika Vijeća ministara BiH. Novi premijer državne vlade, po principu nacionalne rotacije, bit će iz reda Hrvata budući da je aktualni premijer iz reda Srba, a da je njegov prethodnik bio iz reda Bošnjaka. Pri tome će hrvatskog premijera kandidirati stranka s najvećim brojem osvojenih hrvatskih glasova, dakle HDZ BiH.

Prema izjavama nekolicine stranačkih prvaka iz najužeg vrha SDA, kod raspodjele izbornog plijena najbolje je prošao srpski nacionalni blok (SNSD + SDS) kome su pripala tri ključna ministarstva – finansije, vanjska trgovina i civilni poslovi. Pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je u istom paketu srpskom bloku prepuštena i najvažnija finansijska institucija u državi – Uprava za indirektno oporezivanje koja direktno kontroliše 90 posto proračunskih prihoda države.

Prema istom izvoru, najlošije je prošla bošnjačka strana koja je preskupo platila kandidaturu Zlatka Lagumdžije za novog ministra vanjskih poslova BiH. Pored MVP-a, Bošnjacima su pripala još dva ministarstva, od kojih jedno (Ministarstvo prometa i komunikacija) nema nikakvu težinu jer su svi poslovi iz ove oblasti prepušteni entitetima, te Ministarstvo sigurnosti, koje se također svrstava u „drugu ligu”.

ČOVIĆ NA ČELU VIJEĆA MINISTARA
Kako smo rekli, hrvatski nacionalni blok kandidirat će premijera a preuzet će još dva ministarstva – Ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba te Ministarstvo pravde.

Sporno je ostalo još samo Ministarstvo odbrane, no taj će se spor riješiti u konsultacijama s međunarodnom zajednicom koja s posebnom pažnjom nadzire razvoj vojnih struktura BiH.

Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, novi predsjednik Vijeća ministra BiH bit će lider HDZ-a BiH Dragan Čović. I novi ministar pravde, kao i u prethodnom mandatu, bit će iz reda HDZ-a no, umjesto „pretplaćenog” ministra na ovu poziciju Bariše Čolaka, HDZ će kandidirati Borjanu Krišto, koja se u ranijim kombinacija spominjala i kao kandidatkinja za premijersku poziciju.

Treće ministarstvo koje je pripalo hrvatskom nacionalnom bloku – Ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba – HDZ će prepustiti hrvatskom koalicionom partneru, HDZ-u 1990, a kao ministarski kandidat s najvećim izgledom spominje se zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Hrvatski nacionalni blok izabrat će potpuno novu nacionalnu reprezentaciju Hrvata u Vijeću ministara BiH u kojoj neće ostati ni jedan od tri aktuelna ministra iz reda dva HDZ-a (Dragan Vrankić, Bariša Čolak i Rudo Vidović).

TRGOVINSKI NESPORAZUM SDP I SDA
Bošnjačkom nacionalnom bloku, u kojem prevlast ima SDP kao stranka s najvećim brojem osvojenih glasova, također su pripala tri ministarstva, od kojih će dva preuzeti SDP a jedno SDA.

Od ranije je poznato da je SDP ultimativno zahtijevao Ministarstvo vanjskih poslova za svog šefa Zlatka Lagumdžiju, no na ovo ministarstvo jednako pravo polagao je i SNSD, pozivajući se na nepisano pravilo nacionalne rotacije. Šef SNSD-a Milorad Dodik ipak je popustio, ali je ustupak višestruko naplatio kod raspodjele drugih pozicija, izborivši se da srpskom bloku pripadnu tri ključna ministarstva u Vijeću ministara BiH, ali i neka čelne pozicije u važnim državnim agencijama i direkcijama, koje su ranije pripadale Bošnjacima, kao što je naprimjer Uprava za indirektno oporezivanje.

Makar uz previsoku cijenu, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija dokopat će se toliko željenog ministarstva diplomacije, no dopredsjednik SDP-a Damir Hadžić ima slabe izglede da preuzme željeno Ministarstvo sigurnosti. Hadžiću je ponuđeno „drugoligaško” Ministarstvo prometa i komunikacija, no čelnici SDP-a još uvijek nastoje u direktnim pregovorima s vrhom SDA istrgovati za Hadžića čelnu poziciju u Ministarstvu sigurnosti. Pregovori za sada nisu makli s mjesta, jer SDA po svaku cijenu nastoji zadržati kontrolu nad Ministarstvom sigurnosti, koje je rezervirano za aktuelnog ministra Sadika Ahmetovića.

U srpskom nacionalnom bloku glavnu riječ ima SNSD, odnosno lider ove stranke Milorad Dodik. Od tri ministarstva na raspolaganju, SNSD će preuzeti dva -Ministarstvo civilnih poslova koje će i dalje voditi ministar Sredoje Nović te Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na čijem čelu će također ostati aktualni ministar Mladen Zirojević.

Ministarstvo finansija Dodik će velikodušno prepustiti SDS-u (kandidat Mladen Bosić), kako bio imao dobar alibi za eliminaciju Nikole Špirića s kojim već neko vrijeme nije u dobrim odnosima.
Spor oko ministarstva odbrane
SDA TRAŽI ZAMJENU ZA SELMU CIKOTIĆA

Čak i pod pretpostavkom da se SDA u naknadnim pregovorima izbori za Ministarstvo odbrane, sasvim je izvjesno da na čelu ovog ministarstva neće ostati aktuelni ministar Selmo Cikotić, čiji je ugled prilično poljuljan u seriji afera u kojima je igrao važnu ulogu.

Kako smo doznali, SDA-ov favorit za ministra odbrane bit će umirovljeni brigadni general Nedžad Ajnadžić, predsjednik Odbora za odbranu i sigurnosnu politiku SDA i jedan od najbližih i najodanijih saradnika šefa SDA Sulejmana Tihića.

Inače, u vrhu SDA vlada prilično razočarenje ovakvom raspodjelom izbornog plijena. Suprotno najavama čelnika ove stranke, Bošnjaci ponovo nisu preuzeli kontrolu ni nad jednom važnijom finansijskom institucijom u državi.
Blokiran izbor Vijeća ministara
LAGUMDŽIJA ČEKA DA MILANOVIĆ SLOMI OTPOR DVA HDZ-A

Izbor Vijeća ministara BiH, čiji je personalni sastav već dogovoren, zakočio je ultimativni zahtjev čelnika dva HDZ-a da se u istom paketu rekonstruira i Vlada Federacije BiH.

SDA je neodlučna, ali SDP ne pomišlja pristati na ovaj ultmativni zahtjev Čovića i Ljubića. U vrhu SDP-a BiH vjeruju da će na predstojećim izborima u Hrvatskoj pobijediti koalicija lijevog centra okupljena oko SDP-a Zorana Milanovića, i da će Čović i Ljubić osjetno izgubiti snagu koju su do sada crpili iz vladajućih struktura Hrvatske. Upućeni tvrde da Vijeće ministara BiH neće biti izabrano prije nego što budu poznati rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: