DODIK: ODLUKA O REFERENDUMU BIĆE POVUČENA, NASTAVLJAMO RAZGOVORE SA EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da referendum o odlukama visokog predstavnika iz oblasti pravosuđa, nije neophodan, a visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je obećala formiranje komisije EU za restrukturisanje pravosudnih institucija u BiH.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsjednik Dodik je poslije sastanka sa šeficom evropske diplomatije rekao da će pozvati Narodnu skupštinu da razmotri najnoviji razvoj događaja.

Eštonova je obećala da će EU formirati komisiju koja će voditi dijalog o restrukturisanju pravosudnih institucija u BiH. Ističući privrženost Unije Bosni i Hercegovini, ona je naglasila da su uočeni nedostaci u radu Suda i Tužilaštva BiH i da će komisija EU to analizirati i dati određene preporuke.

Ona je takođe pozdravila to što su prijetnje referendumom uklonjene do daljnjeg, obećavši angažman EU u rješavanju ovih pitanja.

Sastanku su takođe prisustvovali izvršni direktor za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak, vršilac dužnosti Delegacije Evropske unije u BiH Renco Davidi, predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz i predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

 

(RTRS)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: