Do kraja godine prijenos broja telefona za 30 KM

Ako žele svoj broj, iz određenog razloga, iz mobilne ili fiksne mreže HT-Eroneta prebaciti na nekog drugog mobilnog operatera u BiH kao što su BH Telecom ili M:tel, i obratno, korisnici telefonskih usluga u BiH moći će to učiniti do kraja ove godine.

Odluka o zamjeni telefonskog operatera, bez bilo kakve promjene postojećeg mobilnog i fiksnog broja, stiže s velikim zakašnjenjem zbog finansijskih interesa telekomunikacijskih kompanija koje vode marketinški rat za svakog korisnika.

Ko će u ovoj novoj tržišnoj utakmici izgubiti, a ko dobiti – pokazat će vrijeme. “RAK je završio svoj dio posla koji se odnosi na kreiranje zakonske regulative o prenosivosti telefonskih brojeva. Pravilom je predviđeno da je za uslugu prenosivosti telefonskih brojeva potrebno uspostaviti centralnu administrativnu bazu podataka prenesenih brojeva, što je zajednička obveza licenciranih operatera telekomunikacija”, ističe Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a.

Ukoliko telekomunikacijski opretari ne dovrše posao do kraja godine, predviđene su i sankcije. Napominjući da je praksa RAK-a da ne prejudicira eventualne sankcije, Odobašić je naglasila da u svakom slučaju to mogu biti sankcije koje su propisane Zakonom o komunikacijama BiH, a koje rangiraju od upozorenja do novčanih kazni.

Agencija će insistirati da u što skorijem roku telekom-operateri realiziraju ovaj posao i omoguće provedbu navedene usluge do kraja ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: