Do kraja godine 1.100 uposlenih u javnoj upravi FBiH ostaje bez posla

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje je predvodio šef Misije za BiH Nadeem Ilahi. Cilj boravka Misije MMF-a u Bosni i Hercegovini su pregovori o novom aranžmanu vrijednom više od jedne milijarde KM, saopćeno je iz Vlade, prenosi novinska agencija Patria.

Premijer Novalić je zahvalio na dosadašnjoj dobroj saradnji naše zemlje i MMF-a, naglasivši da je tehnička pomoć koju nam pruža ova međunarodna institucija čak i bitnija nego finansijska.Jedna od tema o kojima je razgovarano je i racionalizacija broja uposlenih u javnom sektoru.Prema riječima premijera, u Federaciji BiH je do 2010. godine broj uposlenih u javnom sektoru rastao po stopi od 10,5 posto godišnje. Od ukupnog broja uposlenih ovom sektoru na svim nivoima vlasti u FBiH, na federalne institucije se odnosi 14 posto, dok je najveći dio od 69 posto na kantonalnim nivoima.

Vlada FBiH je uvela moratorij na zapošljavanje, a lani je broj uposlenih smanjen za 1.759, dok se ove godine očekuje smanjenjenje za daljnjih 1.100.Danas je, između ostalog, razovarano i o modelima finansiranja izgradnje autoceste na Koridoru Vc, privatizacijskim procesima i bankarskom sektoru, saopćeno je iz Vlade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: