Do 25. jula 1.255 osoba iz BiH podnijelo zahtjev za azil

U toku 2011. godine 981 osoba iz BiH podnijela je zahtjev za azil u Švedskoj, a do 25. jula ove godine 1.255 osoba zatražilo je azil, saopćila je danas Ambasada Švedske u BiH.

“Kao što je i ranije objavljivano društveno-ekonomski razlozi nisu osnova na kojem se odobrava azil. Zahtjevi, bazirani na takvoj osnovi, koje podnose osobe koje dolaze iz BiH i dalje bivaju odbijeni”, upozoravaju iz Ambasade.

Od 1. maja 2012.  Švedska primjenjuje “Direktivu o povratku” Evropske unije. U skladu s ovim novim pravilima, osoba čiji je zahtjev za azil odbijen bit će vraćena u zemlju porijekla i može dobiti “zabranu ponovnog ulaska”.

U slučaju najvećeg broja zahtjeva podnesenih od osoba koje dolaze iz BiH, ova “zabrana” obično se izdaje na period od dvije godine, rečeno je u današnjem saopćenju.

Od 1. maja 2012. više od 300 osoba vraćeno je iz Švedske i njima je određena “zabrana ponovnog ulaska”, što znači da su ove osobe, ne samo putovale uzalud, nego njima neće biti dozvoljeno putovanje u zonu Schengena za period važenja “zabrane ponovnog ulaska”.

Saradnja između vlasti BiH i Švedske je veoma dobro uspostavljena i jaki i zajednički napori će se nastaviti da bi se ispravio trenutni trend, kaže se u saopćenju Ambasade Švedske u BiH.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: