DIREKTOR ZAVODA PIO/MIO FBiH TRAŽI POVEĆANJE DOPRINOSA NA PLAĆE

2Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH, izjavio je za Dnevni avaz da se povećanjem stope doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje moraju stvoriti uvjeti za stabilnu isplatu penzija.

Stručne rasprave Sudeći po njegovim riječima, osim povećanja nameta na plaće uposlenih, nema drugog rješenja za najugroženiju populaciju.

– Stope doprinosa za PIO u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj su najniže u Evropi. Izmjene Zakona o PIO u tom pogledu su u fazi nekih stručnih rasprava pa ćemo vidjeti. To je jedino moguće rješenje, da se naše plaće malo smanje kako bi penzioneri imali više penzije, a to će se, prema mom mišljenju, morati desiti uskoro – naveo je Krnjić.

On je kazao da je zahtjev Saveza penzionera/umirovljenika FBiH da penzije budu uvećane za deset posto, s aspekta njihovih prava potpuno opravdan. Kako kaže, Zavod PIO redovno informira Vladu FBiH o stanju u ovoj instituciji te o svakoj odluci koju donese.

– No, Vlada FBiH sada nije u prilici nešto da riješi zbog situacije u kojoj se nalazi. U drugom polugodištu ove godine očekujemo malo bolje prihode – navodi Krnjić.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: