Diplomatski desant EU i SAD na BiH

Evropska unija na prvom mjestu želi da vidi formiranje vlasti, koja će se hitno uhvatiti u koštac s reformama potrebnim za put BiH ka EU, rekla je Maja Kocijančić, portparol Ketrin Ešton, visokog predstavnika EU za bezbjednost i spoljnu politiku.

Ona je uoči posjete Miroslava Lajčaka, direktora Direkcije za zapadni Balkan službe Ketrin Ešton, koji bi u Sarajevo trebalo da doputuje kasno večeras, kazala da je to znak da EU želi raditi s predstavnicima BiH na ovim važnim pitanjima. Lajčak će u četvrtak boraviti u Sarajevu, a u petak u Banjaluci. U Sarajevu bi trebalo da razgovara s liderima SDP-a, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 i Saveza za bolju budućnost BiH, dok bi u Banjaluci trebalo da se sastane s predsjednicima SNSD-a i SDS-a.

“Kao što znate, Lajčak nije nepoznata osoba u vašoj zemlji. Ali on u BiH dolazi prvi put u svojoj novoj ulozi, u kojoj želi da ponovi ono što mi govorimo mjesecima, a to je da BiH hitno treba reformsku vlast”, rekla je Kocijančićeva.

U petak u BiH dolazi i Džejms Stajnberg, zamjenik državne sekretarke SAD Hilari Klinton, a ove dvije posjete mnogi već vide kao znak pojačane diplomatske aktivnosti u BiH.

Većina bh. političara smatra da je njihov dolazak ohrabrenje za političke lidere da naprave neophodne dogovore.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, kaže da je kondenzacija posjeta visokih delegacija prilika da se formira funkcionalna vlast, koja se teško može uspostaviti bez pomoći međunarodne zajednice.

“Zapravo smo pokazali kroz četiri mjeseca što sami možemo. Prema tome, sigurno je ova medijacija jako važna za formiranje vlasti”, smatra Ljubić. Slično misli i Mišo Relota, portparol HDZ BiH, ali je i dodao da ne treba očekivati spektakl, jer je, kako smatra, pažnja međunarodne zajednice na sjevernoj Africi, a ne na BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da u susretu s Lajčakom očekuje nastavak procesa razgovora o mogućoj ustavnoj reformi. Tihić je demantovao kako je u posljednjih osam dana s predsjednica HDZ BiH Draganom Čovićem i HDZ 1990 Božom Ljubićem pregovorao o implementaciji izbornih rezultata.

“Volio bih da se vlast formira u roku od 15 dana, kako je to navodno izjavio Čović. Lično mislim da u 15 dana moramo početi formirati vlast”, rekao je Tihić u Zenici.

Dušanka Majkić, visoki funkcioner SNSD-a, kaže da su ove posjete znak da je međunarodna zajednica zabrinuta što konstituisanje vlasti u FBiH i na nivou države nije završeno.

“Treba dobronamjerno shvatiti ovu aktivnost, kao i aktivnost svih onih koji stvarno žele da nam pomognu. Prošlo je vrijeme nametanja i mislim da su to svi shvatili”, smatra Majkićeva.

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, kaže da je uvjeren da su te diplomatske aktivnosti siguran znak da dolazi bolje vrijeme za RS.

“Ovu diplomatsku aktivnost treba shvatiti kao shvatanje međunarodnih faktora da bi centralizacija BiH osnažila radikalne islamske elemente, što oni žele da spriječe”, rekao je Bojić.

Josipović u petak u Sarajevu

U BiH u petak dolazi i Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, ali njegova posjeta nema veze sa diplomatskom inicijativom EU i SAD, potvrđeno nam je iz Kabineta predsjednika Josipovića.

“Posjeta predsjednika Josipovića je davno ranije dogovorena i ne treba je na bilo koji način dovoditi u vezu s posjetama gospodina Lajčaka i gospodina Stajnberga”, pojasnila nam je Romana Vlahutin, savjetnica predsjednika Josipovića.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: