Dijaspora će odlučiti kakvu Bosnu i Hercegovinu žele u budućnosti

Predstavnici probosanskog bloka iz entiteta RS “Pokret za Državu” u Njemačkoj su razgovarali sa bosanskohercegovačkom dijasporom. 

Edin Ramić, Vojin Mijatović, Sevlid Hurtić i Ahmed Husagić predstavili su rad Bloka kojeg predstavljaju. 

“Naša dijaspora posjeduje snagu koje u ovom momentu nije svjesna. Ukoliko ostvarimo naše ciljeve i dobijemo značajnije učešće dijaspore u predstojećim izborima, to će značajno mijenjati političku poziciju u entitetu RS”, ističe Sevlid Hurtić, predsjednik Bosanskohercegovačkih BH zelenih

Vrijeme sigurnosnih izazova je prošlost, jačanje političke participacije je ono što je budućnost i jedini demokratski način djelovanja.

“Od Dejtona do danas nam se prigovaralo zašto nemamo zajedničku listu. Imali smo različite pokušaje u prethodnom periodu, ali te platforme nisu polučile značajnije rezultate. Mi se danas  nalazimo  u zajedničkom izazovu koji se zove “Pokret za Državu”. Učinili smo korak više i to je vidljivo širom entiteta RS i naše dijaspore. Neophodno je da svi zajedno učinimo više, registrujemo se i time domovini damo glas koji će jačati poziciju manjinskih naroda u entitetu RS. Ako dijaspora odluči da ima pojedince koji će ih predstavljati i to je prihvatljivo Pokretu za Državu. Slijedi vrijeme naše zajedničke borbe i naše zajedničke pobjede u oktobru ove godine. Pola sata za voljenu državu znači bolji politički polažaj naredne četiri godine u entitetu RS”, kazao je Edin Ramić, potpredsjednik SDA BiH

Kakvu Bosnu i Hercegovinu želimo? Hoće li Dodik krenuti sa otcjepljenjem ako opet pobijedi?

“Hoćemo li vlastitu državu ili nećemo? Možemo večeras da pričamo lijepe priče, ali efekti su od toga slabi. Nakon što smo vratili zastavu BiH u Banjaluku potrebne su nam konkretne aktivnosti i koraci. Pod zastavom BiH niko nije ubijen, pod njom smo dobili šansu da osiguramo budućnost naše djece. Njemačka je država koja vam je dala šansu i to cijenite, ali domovina je samo jedna, ona je i bošnjačka i srpska i hrvatska. Preko 500 hiljada Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta ima pravo glasa, bez rata i sukoba smo sve riješili olovkom u jednom danu, riješili smo Dodika i retrogradne snage koje ga slijede”, ističe Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: