Digitalizacija TV signala: Bosna i Hercegovina definitivno kasni

Zamjena analognog televizijskog signala digitalnim je problem s kojim se države u regiji već godinama bore, a ona predstavlja “novi svijet” za sve koji TV program gledaju posredstvom antene. U regiji su digitalizaciju primijenile Slovenija, Makedonija i Hrvatska, a ostale su Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Digitalna televizija nudi gledaocima savršenu sliku i ton, a obaveza je za sve zemlje Evrope.

Dok je u Bosni i Hercegovini stagniranje u tom procesu gotovo isključivo politički problem, u Srbiji i Crnoj Gori je stagniranje uzrokovano slabom infrastrukturom i manjkom slobodnih televizijskih kanala.

Bosna i Hercegovina definitivno kasni

Savjetnik ministra pri Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Mehmed Agović nam je objasnio šta je to digitalizacija.

“Digitalizacija podrazumijeva napuštanje analognog signala radiodifuzije i prelaska na digitalni signal, što je evropska obaveza. Ženevskim sporazumom od 2006. godine su sve evropske zemlje prihvatile tehnološki deadline za prelazak na digitalni signal, a to je 17. juni 2015. godine. Za Bosnu i Hercegovinu je posebno važno da mora pratiti tehnološki napredak, inače ona kao takva neće biti kredibilna i zato smo u proteklim godinama i donijeli odgovarajuće dokumente strategije za razvoj digitalizacije”, kaže Agović.

Zatim je objasnio gdje se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u tom procesu i koji su sljedeći koraci.

“Mi smo definitivno u zakašnjenju, što se tiče ovog procesa. Kod nas su problemi najviše administrativne prirode. Prije otprilike tri godine nije bilo moguće progurati zakon o javnim nabavkama te napraviti tender za nabavku opreme i izabrati izvođača radova. Mi smo poslije mnogo truda uspjeli to uraditi. Na proljeće prošle godine smo započeli ovaj proces, to jeste prvu fazu digitalizacije u multiplexu A. To se odnosi isključivo na javne servise i svi poslovi oko prve faze na području Federacije su završeni prije dva mjeseca. To su javni servisi koji pripadaju BHRT-u i Federalnoj televiziji”, tvrdi Agović i dodaje da prva faza podrazumijeva digitalizaciju “kičme”, a ona se odnosi na velike gradove, to jeste Sarajevo, Banju Luku, Mostar…

“Druga faza obuhvata taj zapadni prsten dopisništava, od Livna prema gore i uvezivanje sa internacionalnom vezom. Na kraju dolazi takozvana treća faza, ako je tako možemo nazvati. Ona podrazumijeva instaliranje digitalnih predajnika”, ističe on.

Problemi političke prirode

Agović tvrdi da je u Bosni i Hercegovini razlog za sporu primjenu digitalizacije političke prirode i kooperacije između entiteta.

“Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), odnosno javni servis Republike Srpske, nije dozvolio da se nastavi rad, jer nisu željeli da potrebnu opremu, koju država financira, dijele već da bude u njihovom posjedu, nakon što su se početkom ove godine napokon stvorili uslovi za raspisivanje tendera za nabavku opreme, za prvu fazu digitalizacije. Potpisivanja ugovora 21. marta 2014. sa kompanijom ‘Odašiljači i veze’ iz Hrvatske i prvih radova na objektima i repetitorima, uprava RTRS-a zabranila je pristup objektima tog servisa i nije dozvolila skladištenje opreme namijenjene za instalaciju na objektima RTRS-a. Ovo odbijanje iz Republike Srpske da se instalira digitalna oprema prouzrokovalo je kašnjenje realizacije prve faze digitalizacije od skoro dva mjeseca”, kaže Agović.

Još je rekao da opravdanih razloga za takvo nešto nema, ali činjenica je da je riječ o gradnji jedinstvene nedjeljive infrastrukture na nivou države koja je na usluzi svim javnim servisima.

“Kooperacija u digitalnom vremenu ima posebnu ulogu, to jeste namjenu, a ona se zapravo brine o tehnološkom razvoju sistema javnog RTV servisa i to je prva obaveza, a nakon završenog procesa preuzima ulogu mrežnog operatora.”

Agović se nada da bi se ovaj proces uskoro mogao završiti.

“Sada se radi na pokušaju otklanjanja tih prvih prepreka, a dosadašnji zastoj se može tumačiti neznanjem, to jeste nepoznavanjem ovog problem. Ja se nadam da ćemo sve nejasnoće otkloniti brzo, a Vijeće ministara BiH sada treba da donese odluku o finansiranju druge faze”, zaključuje on.

Al Jazeera

One thought on “Digitalizacija TV signala: Bosna i Hercegovina definitivno kasni

  • 02/01/2015 at 02:14
    Permalink

    Mirza malo se bolje pripremi u Srbiji je gotovo sve spremno za gašenje analognih predajnika i nije tačno da im fali infrastrukture, Federacija je ta koja je malo uradila a za Crnu Goru neznam, na područiju opštine Bijeljina u Republici Srpskoj..Dolazi signal iz čak četiri pravca Fruška Gora, Avala kod Beograda i Gučevo Loznica, Cer Šabac-Mačva i definitivno je zaokružena mreža predajnika i repetitora, ostalo je još malo šminkanja.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.