Digitalizacija: Građanima za nabavku televizijske opreme milion maraka

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH procjenjuju kako bi se kompletan proces digitalizacije mogao završiti za dvije, do dvije i po godine. Do sad je stigao i jedan zahtjev od Republike Srbije da se ugasi predajnik na Velikom Žepu jer analogni signal koji koriste televizije u BiH, ometa njihov digitalni signal u tom području.

 Nije završena ni prva faza

Jedan od razloga ovolikog kašnjenja bio je spor između javnih servisa u BiH. Na teritoriji FBiH je već instalirana sva nabavljena oprema iz prve faze, no Radio-televizija RS-a nije željela dopustiti instaliranje potrebne opreme na svojim objektima, sve dok se ne razjasni vlasništvo opreme koju je opet kupila država, odnosno Vijeće ministara BiH u okviru prve faze digitalizacije.

-Na kraju je Vijeće ministara BiH posebnom odlukom definiralo da su Javni RTV servisi u BiH vlasnici nabavljene opreme i sa RTRS-om je postignut dogovor o instaliranju opreme u objektima čiji je RTRS vlasnik – kazao je za Fakor.ba ministar komunikacija i prometa BiH Slavko Matanović.

BiH bi sad trebala krenuti u nabavu tzv. digitalnih mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH, odnosno krenuti u drugu fazu digitalizacije. Nažalost, naša zemlja za razliku od Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje su kao zemlje-kandidati za proces digitalizacije, neće moći koristiti sredstva iz IPA fondova EU-a.

– Okvirna procjena, a još nemamo preciznu, je kako će to koštati sedam miliona maraka i sredstva su osigurana iz budžeta BiH – kazao je Matanović za naš portal i dodao kako će se ići na međunarodni otvoreni poziv za dostavu ponuda.

Postupak nabavke opreme trajao je godinama, birano je nekoliko dobavljača, ulagali su se prigovori i stvari su se često vraćale na početak. Ministar Matanović ističe kako se proces mora provesti u skladu propisanim Zakonom o javnim nabavkama u BiH, a za to da li će doći u narednom postupku do nekih problema, u Ministarstvu ne mogu znati. Tek navode kako nema saznanja da je u prošlim postupcima javne nabavke bilo političkih pritisaka i ističu kako za narednu fazu javne nabavke “nije bilo lobiranja niti bi dopustili tako nešto”. Srbija je odmah u toku digitalizacije prešla na napredniji standard DVB-T2 i MPEG-4, Hrvatska paralelno koristi DVB-T, MPEG-2 i DVB-T2, MPEG-4, dok je posljednjom odlukom Vijeća ministara planirano da BiH pređe na standard  DVB-T2, a nabavljena oprema prema DVB-T standardu moći će se koristiti uz manje nadogradnje. Sama cijena prelaska s jednog na drugi, napredniji standard nije poznata.

Dekodiranje signala

Digitalizacija će “pogoditi” i domaćinstva u BiH koja za prijem digitalnog televizijskog signala moraju ili imati novije TV-uređaje koji podržavaju takav signal ili će morati nabaviti posebne uređaje za dekodiranje takvog signala.

– Za subvencioniranje građana za nabavku Set-Top-Boksova, okvirno je planirano oko milion maraka. Novac je planiran i bit će izdvojen iz budžeta BiH, akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH i sredstava od UMTS licenci koje plaćaju mobilni operateri u BiH – kazao je Matanović za Faktor.ba i dodao kako će se i ovi uređaji nabaviti kroz međunarodni poziv za javnu nabavku, a taj tender još uvijek nije raspisan.

 

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: