DF, NS, SDP i SBB insistiraju na formiranju rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Kako je za Klix.ba potvrdio zastupnik DF-a Samer Rešidat blok lijevih stranaka Demokratska fronta, Naša stranka i Socijaldemokratska partija (SDP), zajedno sa Savezom za bolju budućnost će na sutrašnjoj sjednici insistirati i na formiranju rukovodstva tog doma.

“DF nije opterećen niti ćemo tražiti da nas član bude u rukovodstvu doma. Važni nam je da rukovodstvo bude iz našeg bloka”, rekao je Rešidat.

Prema trenutnom stanju predsjedavajući bi najvjerovatnije trebao biti iz SDP-a, a

Potpredsjednik Demokratske fronte Samer Rešidat je dodao kako neće pristati da član HDZ-a bude u rukovodstvu doma.

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeni su također verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva – predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini, u oktobru održani Opći izbori čije je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija BiH 8. novembra.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Zastupničkom domu u naredne četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez, sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: