DESETINE PORODICA TRAŽE AZIL U ŠVEDSKOJ I FRANCUSKOJ: NOVI VAL ISELJAVANJA BOŠNJAKA IZ PODRINJA

Desetine kompletnih porodica i pojedinaca sa područja opština Zvornik, Osmaci, Sapna, Srebrenica, Bratunac i Kalesija, saznaje Oslobođenje, posljednjih nekoliko mjeseci je iselilo u Švedsku i Francusku u nadi da će započeti bolji život u ovim zemljama.

Ovu informaciju potvrdilo je za Oslobođenje nekoliko povratnika koji se sa porodicama spremaju napustiti BiH, te pokušati dobiti azil u pomenu tim zemljama. Razlozi za odlazak u druge zemlje su uglavnom teška ekonomska situacija u sredinama gdje trenutno žive i nemogućnost pronalaska posla.

“Prijatelj mi je prije nekoliko dana poslao SMS poruku iz Francuske i napisao da trenutno spava ispod mosta. Još nije dobio azil. I ja se spremam da idem sa ženom I djetetom. Kažu da azil lakše dobivaju porodice. To mi je nada za bolji život. Ovdje nemam ništa”, kaže za Oslobođenje 26-godišnjak iz Osmaka, pod uslovom da mu se ne spominje ime i prezime.

No, da azil u Francuskoj nije jednostavno dobiti, potvrđuje i priča o četvorici mladića sa područja opštine Zvornik. Naime, oni su nekoliko dana spavali po parkovima, jer nisu znali koji je način da dođu do azilantskog centra. “Dvojica su se vratila u BiH. A druga dvojica su navodno morala da kradu po radnjama, kako bi ih policija privela, te uputila u azilantski centar. Da li su dobili azil, ili su deportovani, još nije poznato”, kazao je jedan od sagovornika Osloboeđenja.

Inače, kako je potvrđeno, desetine porodica iz osmačkih naselja Like, Šeher, Mahala i Caparde posljednjih dana užurbano vade pasoše, kako bi otputovale u Francusku i Švedsku, te zatražile azil.

Jedan od sagovornika, zaposlen u Opštini Zvornik, ispričao je  za Oslobođenje, da se posljednjih nekoliko sedmica dvadesetak porodica iz okolnih povratničkih naselja sprema za odlazak u strane zemlje. “Dolaze u Opštinu da vade papire koji su im potrebni za pasoše. Pored Francuske i Švedske, spominju i Norvešku i Luksemburg. Mislim da će u narednim sedmicama biti još ljudi koji žele na pustiti ovu opštinu”, ispričao nam je sagovornik.”.

Porodice se koje iseljavaju u Švedsku, kako se može čuti, uglavnom putuju redovnom autobusnom linijom iz Tuzle. Navodno, jedna od od stanica je i ispred azilantskog centra, gdje većina putnika i izlazi, u nadi da će ostati u ovoj zemlji. Cijena autobusne karte je 120 eura, vjerovatno u jednom pravcu. Podsjetimo, prije nekoliko godina desetine povratničkih porodica iz Podrinja iselile su u Francusku.

Oni koji su dobili azil, prona šli su posao, te još žive i rade u ovoj zemlji. S druge strane, oni čiji su zahtjevi za azil odbijeni, vraćeni su u BiH, piše Oslobođenje .

 

(Samir Karić/Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: