Denis Bećirović zvanično kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH

Odluka o Bećirovićevoj kandidaturi zvanično je donesena danas u sarajevskom Domu mladih nakon višesedmičnih unutarpartijskih nominacija i referenduma na kojem je pravo glasa imalo blizu 43.000 članova od 24. do 26. maja ove godine.

Najveći broj članova SDP-a glasao je za aktuelnog potpredsjednika SDP-a i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Pokazali smo da smo spremni priznati svoje greške. Pokazali smo da smo spremni saslušati svoje članstvo i da smo spremni saslušati sve građane. Nermin Nikšić je prvi predsjednik izabran voljom cjelokupnog članstva partije”, rekao je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović.

Napomenuo je da je na referendumu o SDP-ovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH bilo 49 hiljada važećih listića. Denis Bećirović izabran je u svim kantonalnim i regionalnim odborima SDP-a BiH u Bosni i Hercegovini, sa 92,71 posto podške.

“Prihvatio sam kandidaturu jer ona nije individualna, već projekt svih nas za pravedniju državu. Projekt koji vraća nadu i pogled u budućnost. Svjestan sam da sada kreću medijski i svi drugi napadi na mene. Prešutjet ću ih, ali neću prešutjet napade na Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Bećirović.

Nepomenuo je da je kandidaturu prihvatio u ime obespravljenih i onih kojima je BiH u srcu.

“Počinjemo naš zajednički put prema zajedničkoj pobjedi. To mora biti pobjeda države Bosne i Hercegovine. To mora biti pobjeda pod zastavom domovine Bosne i Hercegovine. Mi nemamo ni rezervne domovine, ni rezervne zastave, možete nas vidjeti samo pod zastavom države Bosne i Hercegovine. Mi poštujemo tuđe zastave”, rekao je Bećirović.

Istakao je da je Bosni i Hercegovini potrebna katarza.

“Moramo se organizirati tako da svaki segment naših institucija počne raditi. Učinit ćemo sve da uspostavimo regionalnu saradnju, ali ne dozvoljavajući velikodržavnim projektima susjednih zemalja da uništavaju Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Bećirović.

Istakao je da će se zalagati za ustavnu ravnopravnost svih građana, zakonsku ravnopravnost svih religija i jezički ravnopravnost svih naroda.

“Bošnjak ili Bosanac. Antifašista ili demokrata. Musliman ili socijaldemokrata. Za mene nema dileme. Odgovor je i-i-i… I Bošnjak i Bosanac, i antifašista i demokrata, i musliman i socijaldemokrata”, poručio je Bećirović.

Istakao je da je država neophodna kako se ponovo ne bi desili progoni, stradanja i ubijanja.

“Moramo pokazati da smo zemlja humanih i savjesnih ljudi, onih koji nemaju kratko pamćenje, da smo država ljudskosti, država pravde. Nama terbaju lideri koji su spremni žrtvovati sebe za ostvarenje sna. Pravi državnici govore ljudima ne ono što vole, nego ono što trebaju čuti. Bolje je izgubiti izbore govoreći istinu, nego pobijediti šireći laži”, rekao je Bećirović.

Istakao je da Bosna i Hercegovina danas treba jednakost, ravnopravnost i solidarnost.

“Imati državu u srcu Evrope je velika odgovornost i velika obaveza, ali ujedno i velika čast”, istakao je Bećirović.

Poručio je da, dok drugi budu vodili ratove, Bosna i Hercegovina će sklapati brakove.

“Ovo je zemlja za koju se vrijedi boriti. Živjela vječno Bosna i Hercegovina”, zaključio je Bećirović.

Denis Bećirović je rođen 1975. godine u Tuzli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 1998. godine, postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je upisao 2000. godine, a ispite okončao 2002. godine. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2004. godine, a doktorirao na istoj visokoškolskoj ustanovi šest godina kasnije.
Pored pozicija u SDP-u i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, obnaša funkcije člana Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma i člana Interparlamentarne unije Parlamentarne skupštine BiH.
(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: