Demobilisani borci iz Živinica se vratili kući

Šefik Muminović i Džemail Zahirović, demobilizirani borci iz Živinica, nakon što ih niko nije primio u Predsjedništvu BiH, odlučili su se vratiti kući.

Podsjećamo, oni su pješke došli u Sarajevo kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme, a najavljivali su i samospaljivanje. U međuvremenu im je direktor Šipada ponudio da potpišu ugovore kako bi u idućih godinu dana primali plaće od po 400 KM, što su njih dvojica i uradili.

U povodu ovog slučaja, oglasio se i Fahrudin Skopljak, ministar u Vladi TK-a, koji napominje da je od preuzimanja mandata već dva puta  razgovarao sa sa Muminovićem i Zahirovićem i da je tom prilikom učinio sve da im pomogne, što je bilo moguće u okviru Zakona o dopunskim pravima boraca.

Ministar Skopljak dodaje da je Šefik Muminović kao demobilisani borac 2011. godine od Ministarstva za boračka pitanja TK za rješavanje stambenog pitanja dobio 12.000 KM  dok je resorno ministarstvo nekada i dva puta godišnje, i Muminoviću i Zahiroviću redovno isplaćivalo  jednokratnu pomoć.

– Želim da javnost podsjetim i da su putem resornog ministarstva demobilisani borci Muminović i Zahirović, kao i članovi njihovih porodica, koristili pravo na premiju zdravstvenog osiguranja.  Budući da i sam dolazim iz redova demobilisanih boraca moram kazati da razumijem njihovo nezadovoljstvo jer se mnogi nalaze u stanju socijalne potrebe i ne mogu obezbijediti minimum za normalan život svojih porodica. Još jednom ih pozivam da smireno i razumno pokušamo pronaći rješenje, stoji u saopštenju ministra za boračka pitanja TK Fahrudina Skopljaka.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.