Dani sjećanja na genocid u Bratuncu 2018: U Drinu puštene 603 ruže za duše žrtava

U okviru manifestacije Dani sjećanja na genocid, Bošnjaci Bratunca posjetili su u srijedu 11. maja 2018. godine fiskulturnu salu OŠ Vuk Karadžić, u kojoj su 1992. godine zločinačke vojne formacije, štićene i potpomognute Jugoslovenskom narodnom armijom, počinile stravične masovne zločine. U koncentracionom logoru ubijeno je više od 250 civila, a stotine njih je mučeno, prebijeno i zlostavljano. Preživjeli logoraši razmijenjeni su kod Visokog, gdje su svjedočili o zločinima kakvi su ranije činjeni samo u nacističkim koncentracionim logorima, u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što je položeno cvijeće i odata počast stradalim, pred kapijama gradskog stadiona u Bratuncu položeno je cvijeće i proučena fatiha. Na ovom mjestu zločinačke formacije, uz podršku SDS-ovih ideologa u općinskim strukturama, provele su razdvajanje civila. Žene i djeca su deportovani a muškarci ubijani i zlostavljani. Nedaleko od OŠ Vuk Karadžić zločinci su formirali i ženski logor.

Sa porukom „Mi nismo zaboravili Genocid“ porodice žrtava, predvođene mr. Ramizom Salkićem, potpredsjednikom bh. entiteta RS, Elvirom Hodžićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i Salihom Dubičićem, zamjenikom načelnika općine Bratunac, u mirnoj povorci posjetile su Ljubovijski mosta. U Drinu su puštene 603 ruže, koje simboliziraju isti broj ubijenih civila Bratunca tokom 1992. godine.

U popodnevnim satima, u petak 11. maja 2018. godine, iz Komemorativnog centra Tuzla bit će ispraćeno tijelo Sabida Ibrahimovića (31), koje će biti ukopano u Šehidskom mezarju Memorijalnog centra Veljaci u subotu 12. maja 2018. Iz Organizacionog odbora manifestacije Dani sjećanja na genocid u Bratuncu saopćeno je da su osigurali autobuse za prevoz na dženazu u Bratunac iz Tuzle, Sarajeva, Brčkog, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice itd.

BMG

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: