Danas se obilježava Kurban-bajram, najveći blagdan muslimana

Muslimani širom svijeta danas dočekuju Kurban-bajram, najveći i najznačajniji muslimanski blagdan. Osim obreda klanja kurbana (ovca, koza, krava ili deva), simboličnog žrtvovanja uime Boga, ovaj Bajram je značajan i zbog hadža, hodočašća u Mekku, što je jedan od pet stubova islama.

Prema vjerskim propisima Kurban-bajram traje četiri dana, a zvanično nastupa nakon klanjanja Bajram-namaza. Nakon toga slijedi tradicionalni bajramski doručak, a zatim i klanje kurbana.

Kurbansko meso obično se dijeli komšijama, siromašnima i rodbini. Simbolika Kurban-bajrama je socijalni aspekt, jer se naročito vodi briga o najugroženijim kategorijama društva.

Praksa klanja kurbana veže se za poslanika Ibrahima a.s., kojem Bog šalje crnog ovna kao zamjenu za njegovog sina Ismaila kojeg je iz poslušnosti Allahu trebao žrtvovati.

Običaj je da se u dane ovog vjerskog blagdana pripremi bogata trpeza, obavezno se posjećuje rodbina, komšije i prijatelji, a oni najmlađi se daruju tzv. “bajrambankama”.

Dani Bajrama su vrijeme radosti, veselja i druženja prijatelja i familije. Bajram namaz klanjan je u svim džamijama u BiH jutros u 7 sati. Zvanično, Bajram završava u četvrtak nakon ikindije namaza.

Svim muslimanima redakcija portala Klix.ba želi sretan Bajram.

Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: