Danas sastanak Udruženja korisnika kredita “Švicarac”, bh dužnici traže hitne mjere zaštite

Upravni odbor Udruženja korisnika kredita (UKK) “Švicarac” zakazao je za danas sastanak povodom najnovijih događaja vezanih uz nekontrolirani rast kursa švicarskog franka. Udruženja dužnika u Bosni i Hercegovini, čije su rate praktično duplo veće nego u vrijeme uzimanja kredita, traže hitne mjere zaštite. Intervencija bh. vlasti se, međutim, ne nazire.

Upravni odbor će, kako je najavio predsjednik UO UKK Švicarac BiH Kemal Duraković, zauzeti stav o daljim aktivnostima Udruženja.

Zamjenik predsjednika Udruženja korisnika kredita (UKK) “Švicarac” Salih Pozder napominje kako njegova udruga traži konverziju kredita u marke po tečaju koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora o kreditu, s time da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita.

“Tražimo i povrat svih sredstava koje smo pretplatili, s time da je moj stav i to ću sutra predložiti na Upravnom odboru da bankama damo deset posto ekstra zarade i ništa više od toga “, zaključio je Pozder, naglasivši kako se nada da će predstavnici vlasti imati sluha za njihove probleme, odnosno rate kredita, koje za sada većina korisnika kredita u ‘švicarcima’ nije u stanju vraćati.

Nagli skok švicarskog franka, koji je izazvan odlukom Švicarske centralne banke da odustane od trogodišnjeg programa kontrole vrijednosti franka prema euru, i dalje izaziva strahove na svjetskim berzama.

Udruženja dužnika u Bosni i Hercegovini, čije su rate praktično duplo veće nego u vrijeme uzimanja kredita, traže hitne mjere zaštite. Intervencija bh. vlasti se, međutim, ne nazire, za razliku od susjedne Hrvatske, gdje je vlada odmah reagovala i najavila konvertovanje ovih kredita u euro ili kunu.

BHRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.