Danas protesti poljoprivrednika

Izlaskom na ulice oko 10.000 poljoprivrednika danas će iskazati nezadovoljstvo svojim položajem i blokiraće sve granične prelaze na dva sata kao i sve glavne komunikacije u FBiH.

“Ovo je zadnja poruka izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zadnji poziv da ih pitamo žele li seljačku bunu. Ako se ogluše o naše zahtjeve, za oktobar se pripremaju masovnija okupljanja, blokada izbora”, rekao je Mehmed Nikšić iz Koordinacije poljoprivrednih udruženja u FBiH, dodavši da danas izlaze zajedno sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača RS.

Nikšić je podsjetio da poljoprivrednici od države traže plavi dizel, zaštitu domaće proizvodnje, izvozne brojeve, a od federalne vlasti ostavku ministra poljoprivrede FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića, vraćanje deset miliona KM koji su poljoprivedi oduzeti kroz rebalans budžeta, isplatu poticaja primarnoj proizvodnji i obustavu i reviziju isplate za poticaja za kapitalna ulaganja. Članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača-stočara Republike Srpske najavili su blokadu svih graničnih prelaza na području Republike Srpske, najavio je predsjednik ovog udruženja Vladimir Usorac.

“Neriješeni problemi odnose se na neprovođenje ugovora o slobodnoj trgovini, dobijanje izvoznih brojeva i plavi dizel”, naveo je Usorac u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će granični prelazi na području Srpske biti blokirani od 10.00 do 11.00 časova, te da će centralni skup biti održan na graničnom prelazu u Gradišci.

Osim poljoprivrednika, i radnici su ogorčeni svojim položajem, pa za drugu polovinu septembra najavljuju još masovnije proteste ako se nešto ne promijeni.

“Sve se teže može preživljavati, ali svi miruju, jer su oguglali, navikli na situaciju”, kazao je Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Penzioneri zasad ne razmišljaju o protestima, a Mehmed Hasanović, koordinator Udruženja nezaposlenih u BiH, kaže da bi ljudi izašli na ulicu samo da ih neko pozove, priznavši da su nezaposleni trenutno neorganizovani i da je udruženje “malo oslabilo”.

“Bilo gdje da izađete iz BiH, vidite gdje živite kada se vratite. Treba sve dići, ali svako za sebe kaže da ne može sam”, dodao je Hasanović.

U SSS ističu da nema većih pomaka kada je u pitanju ispunjenje njihovih zahtjeva i da je masovni protest oko 50.000 radnika sve vjerovatniji.

Sindikalni zahtjevi koje je prihvatila Vlada FBiH odnose se na donošenje zakona iz oblasti radno-pravnog zakonodavstva, poboljšanje prava radnika i poslovnog okruženja, privatizaciju, jačanje privrede, investicije i zapošljavanje.

Iduće sedmice ćemo imati konačne analize urađenog”, rekao je Bahto Nezavisnim.

Napomenuo je da troškovi života rastu, dok plate stagniraju, a veliki broj radnika ima minimalac ili mjesecima čeka na platu. Takođe, narodne kuhinje bilježe veći broj korisnika, a najavljuju se nestašica hrane i poskupljenja. Sa druge strane, prema ocjenama nevalidnih organizacija, predstavnici vlasti imaju dobra primanja i slabe rezultate rada, te se političari bave prekomponovanjem vlasti i malo vremena se posvećuje životnim problemima građana.

“Jedino zadovoljni mogu biti oni koji su u BiH na privremenom radu, čija plata ne zavisi od stanja ovdje i koji mogu otići. Prije svega mislim na međunarodnu zajednicu”, smatra Bahto.

DEPO PORTAL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: