Danas presuda Ratku Mladiću

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas izriče prvostepenu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću po optužnici za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” kazala je za Al Jazeeru u Hagu da očekuje doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića te da će biti osuđen za genocid u šest bh. općina, kao i u Srebrenici.

“U Banjaluci nema nikakvih najavljenih okupljanja niti bilo kakvih drugih aktivnosti zbog prvostepene presude Ratku Mladiću. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS već je saopšteno da ne očekuju narušavanje javnog reda i mira, ne samo u Banjaluci, već na području cijelog entiteta, ali da je policija spremna i da će, ukoliko bude potrebno, reagovati u skladu sa svojim ovlaštenjima. Što se tiče društvenih mreža, tu je situacija malo drugačija. Ima onih, koji postavljaju fotografije Ratka Mladića kao profilne slike, koji u statusima pišu poruke podrške generalu, koji je, kako kažu, odbranio srpski narod”, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški tribunal, bit će održana 21. decembra, a deset dana kasnije i zvanično će biti zatvoren i prestati postojati.

Donosimo pregled najtežih kazni doživotnog zatvora, presuda za genocid i zločine protiv čovječnosti do onih oslobađajućih.

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će 22. novembra prvostepenu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću po optužnici za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995, najavljeno je iz Haga.

Presudu će donijeti sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alphonsom Oriejem.

Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Pred sudom u Hagu Ratko Mladić je optužen za najteže ratne zločine, uključujući i genocid počinjen u Srebrenici

Reuters

Haško tužilaštvo u završnoj riječi krajem prošle godine zatražilo je od sudskog vijeća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu”, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje te zločine protiv čovječnosti.

U dodatnih pet tačaka Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, a okončano je 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca u Srbiji, i izručen Hagu.

Mladić nakon hapšenja 2011. godine Foto: EPA

Vlada Srbije nedavno je na zahtjev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi liječenja, a čeka se odgovor Haga.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

(Aljazeera.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: