Danas počinje izborna kampanja

Izborna kampanja za opće izbore 2014. godine počinje danas i trajat će do 11. oktobra do 7 sati ujutro, kada počinje izborna šutnja.

Antidržavna retorika

Povodom toga u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH jučer je na konferenciji za novinare Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, pozvao sve političke subjekte i druge sudionike izbora na poštivanje pravila ponašanja propisana Izbornim zakonom.

Mikić je posebno upozorio da u slučaju govora mržnje tokom kampanje, osim novčane kazne do 10.000 KM, strankama može biti poništena ovjera, a kandidati za koje se utvrdi da su prekršili zakon mogu biti brisani s kandidatskih lista.

– Pozivam političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike, da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju – kazao je Mikić.

Tonski zapis  

Ipak, odgovarajući na novinarski upit znači li to da će CIK sankcionirati one koji tokom kampanje budu govorili o podjeli BiH, odnosno otcjepljenju jednog njenog entiteta, Mikić nije konkretno odgovorio, nego je kazao da će CIK provesti postupak po svim eventualnim prigovorima koje dobije.

Kao novost Mikić je saopćio da je CIK za slabovidna lica pripremio tonski zapis Izbornog zakona, koji će im biti dostavljen na zahtjev.

Slučaj listića u dijaspori

Mikić je na novinarski upit prokomentirao tvrdnje Džebraila Bajramovića, kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da su na jednu adresu bh. birača koji žive u dijaspori dolazili deseci, pa i stotine glasačkih listića.

– Dobio sam tu informaciju jutros (jučer ujutro, op. a.) i tražio sam od “BH Pošte”, s kojom imamo ugovor o otpremi listića, da nam dostavi informaciju o toku otpreme. Indikativno je da jedan kandidat za člana Predsjedništva BiH nosa te pakete i listiće sa sobom, a da te eventualne nepravilnosti nije prijavio CIK-u. On je, očito, napravio jedno djelo koje ćemo mi morati prijaviti nadležnim službama da to ispitaju i provjere – ocijenio je Mikić.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: