DAN NEZAVISNOSTI BIH

Na današnji dan prije 22 godine BiH je postala nezavisna država. Referendum o nezavisnosti održan je 29. februara i 1. marta 1992., a referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Na glasanje je izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, a za suverenost BiH glasalo je njih 99,44 posto. Za nezavisnost je glasalo 2.073.568 građana. Samo 6.073 bila su protiv.

Na referendumu je bilo angažirano 2.500 posmatrača. U općinama koje su bile pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS), koja je na sve načine opstruirala održavanje referenduma, glasanje nije moglo biti održano, pa su biračka mjesta otvarana u najbližim mjestima u kojima su građani mogli na miru ispuniti svoju građansku dužnost.

Zemlje Evropske zajednice priznale su BiH 6. aprila 1992., ali tada je istovremeno počela i najkrvavija agresija na jednu zemlju nakon Drugog svjetskog rata.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: