Dalmatinci prizivaju goste iz Bosne i Hercegovine

Hrvatska željno očekuje turiste iz Bosne i Hercegovine. Prema podacima Ministarstva turizma, u 2019. godini Hrvatsku je posjetilo ukupno 517.000 turista iz BiH. Za gotovo pedeset posto turista iz BiH koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku najomiljenija destinacija je Dalmacija.

​Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kaže za Oslobođenje da očekuju bosanskohercegovačke turiste “jer su nam izuzetno važni”.

“U 2019. godini smo imali 997.000 noćenja iz Bosne i Hercegovine, na primjer, u 2019. smo imali iz Češke 214.000 dolazaka, a iz Bosne i Hercegovine 201.000, vidite koliko su nam značajni, posebno na Makarskoj rivijeri, gdje ste nam itekako dragi gosti, dolazite u velikom broju. Stoga očekujemo i ove sezone da nam dođu turisti iz Bosne i Hercegovine, zato radimo sve što je u našoj moći da se granice što prije otvore. Naravno, kreće prvo otvaranje granica s Europskom unijom, jer je Hrvatska članica EU, ali mi svi iz lokalnih županijskih turističkih zajednica insistiramo na onom što nam je važno, da se otvori granica upravo s Bosnom i Hercegovinom”, govori Stella.

Granica s BiH na području Splitsko-dalmatinske županije je jako duga, najbrže se može doći na more upravo na taj način.

“Mi stvarno očekujemo što prije otvaranje granice, pritiskamo i Ministarstvo turizma i sve nadležne, posebno zato što je epidemiološka situacija jako dobra u BiH, kao i u Hrvatskoj, tako da ne vidimo neki pravi razlog da se odgađa dolazak turista”, kaže Stella.

Zanimalo nas je hoće li možda biti smanjenja cijena turističkih usluga? Tržište će reagirati i na kraju bit će sve uredu, smatra. Ističe da je Splitsko-dalmatinska županija s najvećim brojem privatnog smještaja u Hrvatskoj, od preko 600 hiljada kreveta u privatnom smještaju u cijeloj zemlji, u ovoj županiji ima 180 hiljada kreveta.

“Tako da će sigurno biti smještaja koji će cjenovno odgovarati i turistima iz Bosne i Hercegovine”, napominje Stella, piše Oslobođenje.

I direktorica Turističke zajednice grada Makarske Hloverka Novak-Srzić u razgovoru za pomenuti list je poručila.

“Pa, naravno, Bosanci i Hercegovci su naši dragi gosti! Jedva čekamo da dođu! Pogotovo jer ih ovdje ima dosta koji imaju svoje vikendice, kuće i apartmane. Neka malo budu strpljivi, sve će biti uredu“, kazala je Novak-Srzić.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: