Cvjeta crno tržište u BiH: Kutija cigareta košta tri marke

Iako u BiH ne postoji kvalitetna analiza, više faktora ukazuje na činjenicu da crno tržište duhana i duhanskih proizvoda cvjeta u ovoj zemlji, piše Večernji list.

Broj osoba koje svakodnevno konzumiraju cigarete raste, dok se broj legalno prodanih kutija cigareta smanjuje. Studije o stanju zdravlja odraslog stanovništva u FBiH bilježe 44% stalnih pušača među odraslim stanovništvom, od čega je 56% muškaraca, 31,6% žena, s prosječnom konzumacijom od 16,9 cigareta dnevno. S druge strane, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u jedanaest mjeseci 2018. izdano je 29,705.050 markica za domaće brendove cigareta i duhanskih proizvoda i 183,745.174 za strane.

Poređenja radi, godinu ranije izdano je 55,172.500 markica za domaće brendove cigareta i 189,811.349 za strane. Prema podacima UIO BiH, u 2014. izdano je 79,663.500 markica za domaće duhanske proizvode i 227,671.164 za strane. Navedeni podaci idu u prilog istraživanju koje govori kako je u BiH došlo do porasta crnog tržišta cigareta na 50%.

Iz UIO BiH navode kako su samo njihovi službenici tokom 2018. oduzeli duhana i cigareta, koji su se prodavali na crnom tržištu u BiH, u vrijednosti od 1,747.426 KM.

“Potrebno je naglasiti, da su ovlaštene službene osobe Odjela za provođenje propisa, sukladno kaznenom zakonodavstvu, u prethodne tri godine sačinile 36 izvještaja za počinjena kaznena djela nedopuštenoga prometa trošarinskih proizvoda s prijavljenim iznosom štete u visini od 8.193.340 maraka, a koje je uputio UIO na daljnje postupanje prema nadležnim tužiteljstvima BiH”, navodi Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Također, prema nadležnim sudovima, u okviru prekršajnoga postupanja, podneseno je 245 zahtjeva za pokretanje prekršajnoga postupka u kojima su predmet prekršaja bili duhan i duhanske prerađevine, dok su u skraćenom prekršajnom postupku, po navedenom, službenici UIO BiH izdali 55 prekršajnih naloga.

Zbog svega navedenoga, predloženo je usvajanje izmjena Zakona o akcizama, kojima bi se stavio moratorij na tri godine kada je u pitanju daljnje dizanje trošarina na duhan i duhanske prerađevine u Bosni i Hercegovini.

Nadležni smatraju kako bi se na ovaj način smanjilo crno tržište. Podsjetimo, trenutno najjeftinija kutija cigareta u BiH košta 4,50 KM. Na crnom tržištu kutija cigareta može se kupiti za tri marke, piše Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: