ČOVIĆ: ČETIRI FEDERALNE JEDINICE RJEŠENJE ZA BiH I HRVATSKO PITANJE

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) učinit će sve da naša zemlja bude onakva kakvu smo željeli kada smo prije 19 godina izašli na referendum, kazao je u nedjelju u Sarajevu prije početka redovne sesije “Kruga 99” predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodao je da BiH danas nije takva i da se do rješenja koje podrazumijeva ravnopravnost svih naroda u BiH može doći isključivo zajedno. Rješenje za BiH i hrvatsko pitanje, smatra Čović, jeste ono koje se temelji na četiri federalne jedinice, odnosno četiri multietničke regije.

“Moguće je da bude i neko drugo rješenje, ali da bismo promijenili Dejtonski sporazum, potrebna nam je dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH. Svako rješenje koje nudi ustavnu jednakost bošnjačkoga, srpskog i hrvatskog naroda i svih građana apsolutno je prihvatljivo za HDZ”, rekao je Čović.

Čović je pojasnio da se, kada je u pitanju formiranje vlasti, došlo do određenih pomaka. “Posljednjih dana smo obavili mnogo razgovora i smatram da smo približili stavove. Vjerujem da je politički dogovor moguće postići u narednih sedam dana”, rekao je Čović.

HDZBiH bit će zadovoljan ukoliko se ispoštuje legitimna volja hrvatskog naroda.

“To znači da se ovo malo funkcija koje su nam date Dejtonskim sporazumom popuni legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda. Mi tek treba da se okrenemo budućnosti i promijenimo Ustav BiH. To moramo uraditi u naredna dva-tri mjeseca. Na kraju, to smo i obećali visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i zamjeniku državnog sekretara SAD-a Jamesu Steinbergu”, izjavio je Čović.

Čović je u nedjelju na redovnoj sesiji “Kruga 99” govorio o položaju Hrvata u BiH.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: