CIK završio provjeru prijava za glasanje izvan BiH

Centralna izborna komisija BiH završila je provjeru prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.Izvještaj će biti prezentiran na posebnoj sjednici Centralne izborne komisije BiH na kojoj bi, kako saznajemo, trebalo da se ozvaniči broj pristiglih, prihvaćenih i odbijenih prijava, kao i da se donesu relevantne odluke o tim prijavama.

Također će biti razvrstan broj prijava za glasanje putem pošte po zemljama iz kojih su prijave pristigle. U najvećem fokusu su prijave pristigle iz Hrvatske i Srbije.

Američka ambasada u BiH pozvala je danas Centralnu izbornu komisiju Bih da “zaštiti izborni proces od bilo kakvih nepravilnosti, uključujući one pronađene u inozemnim prijavama za glasanje”.

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, upozorio je ranije za Klix.ba da je najčešći slučaj izbornih prevara uz pomoć duplih ili fiktivnih prijava ljudi koji ostvaruju svoja izborna prava, a nemaju veze s izborima.

“Veliki broj kopiranih ličnih dokumenata je u posjedu političkih stranaka i te stranke onda, uz ispunjen obrazac i kopiju dokumenta, fiktivno prijave osobe da glasaju van BiH”, kazao je Bakalar za Klix.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: