CIK: Za lokalne izbore u BiH prijavilo se čak 135 stranaka

Za Lokalne izbore 2020. godine Centralnoj izbornoj komisiji prijavilo se 587 političkih subjekata od čega je 135 političkih stranaka, saopćeno je iz CIK-a.

U petak 3.7.2020. godine u 16:00 sati istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine.

U navedenom roku Centralna izborna komisija BiH je primila 587 prijava političkih subjekata za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2020. godine i to:

– Neovisni kandidati (nacionalne manjine) 47
– Grupe građana 20
– Udruženja građana 2
– Neovisni kandidati 383
– Političke stranke 135

Kako se navodi, u navedeni broj nisu ušle prijave pristigle u Centralnu izbornu komisiju BiH putem pošte, izvan roka.

“Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu bit će dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH a nakon što ga odobri Centralna izborna komisija BiH. Centralna izborna komisija BiH će u skladu sa ranije utvrđenim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija odnosno listi neovisnih kandidata”, saopćeno je iz CIK-a.

Imajući u vidu činjenicu da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još uvijek nisu osigurana Centralna izborna komisija BiH navodi kako ulaže maksimalne napore da, u kapacitetima kojima raspolaže, izborni proces ne bude ugrožen i prekinut, ističe se na kraju saopćenja CIK-a.

Podsjetimo, izbori bi se trebali desiti 15. novembra, a na taj datum su pomjereni sa oktobra s obzirom na problem manjka finansijskih sredstava koji bi uskoro trebao biti riješen usvajanjem državnog budžeta.

Ipak, postoji opcija da se oni opet pomjere na sredinu decembra 2020. godine.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.