CIK: Nema izbora 15. novembra ako se za 7 dana ne osigura novac iz budžeta

Centralna izborna komisija BiH održala je danas sjednicu na kojoj je ukazano da neće biti lokalnih izbora 15. novembra ukoliko u narednih sedam dana ne bude obezbijeđen novac iz budžeta BiH. Predsjednik CIK-a Željko Bakalar predložio je, a ostali članovi prihvatili, da danas o tome dopisom obavijeste Vijeće ministara BiH.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina zatražila je da se Komisija odredi jasno o tome koji je krajnji rok da novac legne na račun kako bi se dalje moglo nastaviti sa aktivnostima za organizaciju i održavanje lokalnih izbora.

Ona je napomenula da prvi put broj zaposlenih u CIK-u nije dovoljan za predizborne aktivnosti i navela da uposleni rade i vikendima i ostaju do 22.00 sata na poslu.

Irena Hadžiabdić je ponovila da, ako novac ne bude na njihovom računu do kraja ovog mjeseca, ne mogu ući u proceduru štampanja glasačkih listića, što znači da oni neće biti spremni do polovine septembra kako bi ih mogli uputiti biračima van BiH.

“Ulazimo u određena kašnjenja. Ovjerili smo stranke, imamo greške jer su ljudi preumorni, ali ispravljamo ih na sjednicama. Ulaziti u posao provjere kandidatskih listi i kandidata je iluzorno bez sredstava”, ocijenila je ona.

Zaključak je da, ukoliko ne bude reakcije Vijeća ministara, Centralna izborna komisija (CIK) treba da izađe sa stavom i odlukom kako će postupati dalje.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: