CIK najavio početak kampanje: Nemojte podizati tenzije, sve zloupotrebe ćemo prijaviti

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar je danas govorio o predizbornoj kampanji za lokalne izbore koja će početi sutra. Komentarisao je i navode o malverzacijama u prijavljivanju građana za glasanje poštom tj. izvan Bosne i Hercegovine.

Bakalar je istakao da se prvi put neposredno bira gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Napomenuo je da je na ovim izborima kandidovano više od 30.000 osoba te da pravo glasa ima više od tri miliona ljudi.

Zatim se osvrnuo na predizbornu kampanju podsjetivši da je to vrijeme kada je politički akteri informišu birače o svojim programima i kada mogu provoditi sve druge potrebne aktivnosti.

Pozvao je stranke da prilikom organizacije javnih skupova se pridržavaju epidemioloških mjera.

“Posebno napominjem da će se CIK držati pravila kojima je zabranjeno distribuiranje materijala na kojem se kandidati predstavljaju na uvredljiv način”, dodao je.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Također je pozvao stranke da ne podižu tenzije i, kako je rekao, CIK će svako ponašanje pratiti.

“Pozivam i predstavnike medija na pravično i profesionalno praćenje izbora. Neka se pridržavaju uravnoteženosti, poštenja i nepristrasnosti. U emisijama elektronskih medija niti jedan kandidat ne može imati povlašten položaj u odnosu na drugog”, kazao je.

Govorio je i o finansiranju predizborne kampanje. Prema njegovim riječima, maksimalni iznos za kampanju se računa na način da se broj prijavljenih birača u lokalnoj zajednici pomnoži sa 0,30 KM.

Komentarisao je i javno objavljivanje spiska birača izvan Bosne i Hercegovine, a za koji je državna Agencija za zaštitu ličnih podataka tražila od CIK-a da ga povuče. Također je podsjetio da je odbijena prijava više od 27.000 ljudi za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

Foto: D. Ć./Klix.ba

“Želim istaći da je CIK snažno opredijeljen da se zloupotrebe preduprijede i sankcionišu”, naglasio je Bakalar.

Kako je istakao, sve tražene podatke o mogućim zloupotrebama dostavili su nadležnima koji ih istražuju. Najavio da će CIK se uskoro definirati postupanje u slučaju zloupotreba prilikom glasanja poštom.

Bakalar je ponovio da će se sve eventualne zloupotrebe u izbornom procesu prijavljivati nadležnim pravosudnim institucijama i to, kako je kazao, koristeći sve raspoložive materijalne i ljudske resurse CIK-a.

“Smatrali smo da je naša dužnost da uključimo javnost u raskrinkavanje zloupotreba. To je bila naša intencija i tako smo postupili. Znate kakvo smo dobili rješenje od državne Agencije i ponašali smo se kao legalisti”, obrazložio je Bakalar.

Održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini zakazano je za 15. novembar.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: