CIK će obavijestiti Tužilaštvo BiH o velikom broju sumnjivih glasača iz inozemstva

Stručna saradnica za odnose s javnošću CIK-a Maksida Pirić izjavila je za Klix.ba da imaju blizu 50 prijava birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine kod kojih postoji sumnja u krivotvorenje dokumenata, odnosno sumnja u ispravku datuma roka važenja ličnih dokumenata.

“Pojavile su se određene sumnje u počinjenje krivičnog djela, ali u ovom trenutku ne možemo govoritio o počinjenju krivičnog djela dok se to ne obradi, dokumentuje i dok se to ne proslijedi nadležnim tužilaštvima. Također smo imali slučajeva da smo za jednu osobu primili više prijava za glasanje izvan BiH, sa različitih adresa i na različite adrese u inozemstvu da se dostavi. I tu imamo određene sumnje u zloupotrebe. Zato smo i pozvali birače koji su se prijavili da glasaju izvan BiH, čije smo prijave uvažili, da provjere adrese koje su navedene u našoj web aplikaciji, gdje smo mi uzimali samo posljednju prijavu, odnosno adresu navedenu u posljednjoj primljenoj prijavi za registraciju”, kazala je Pirić.

Podsjetila je da je obaveza CIK-a kao državnog organa da, ukoliko imaju određene sumnje o počinjenju nekog krivičnog djela, o tome obavijeste nadležno tužilaštvo.

“U ovom postupku provjere prijava i njihove obrade birača koji žele glasati izvan BiH pojavile su se određene sumnje u počinjenje krivičnog djela. Trenutno još uvijek radimo na dokumentovanju i obradi takvih slučajeva. Kad to završimo, sve ćemo dostavit nadležnim tužilaštvima”, poručila je Pirić.

CIK je ukupno od 8. maja, zaključno sa 24. julom, zaprimio blizu 90.000 prijava glasača koji žive u inozemstvu, a koji su se prijavili da žele glasati na oktobarskim izborima u BiH. To je za blizu 20.000 više nego prethodni izborni ciklus. Najveći broj prijava je stigao iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švedske i Danske.

Pirić nije mogla govoriti iz kojih zemalja je pristiglo najviše nevažećih prijava, odnosno iz kojih zemalja su pristizale sumnjive prijave.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: