CIK BiH: U toku ovjera kandidatskih listi i obrada prijava za glasanje izvan BiH

Centralna izborna komisija BiH saopćila je da, pored ostalog, u ovom trenutku provode paralelno dvije vrlo važne aktivnosti u izbornom procesu, a to su ovjera kandidatskih listi i obrada prijava birača koji su se registrirali da glasaju izvan BiH.

Iz CIK-a podsjećaju da je do isteka roka, odnosno do 9. jula, dostavljeno 808 kandidatskih listi s imenima 7.600 kandidata.

Na sjednici održanoj 19. jula Centralna izborna komisija je ovjerila 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo).

Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, obaviješteni su da u roku od pet dana, odnosno do 24. jula godine do 16 sati otklone te nedostatke.

Iz CIK-a navode da je pri kraju provjera tih naknadno dostavljenih redovnih kandidatskih listi. Planirano je da se na sjednici 2. augusta nastavi proces ovjere redovnih kandidatskih listi. Nakon toga, do 8. augusta do 16 sati traje rok za dostavu kompenzacijskih listi.

U skladu s Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH, koji će se održati 7. oktobra ove godine, Centralna izborna komisija BiH će do 23. augusta objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.

Druga značajna aktivnost koju u ovom trenutku provodi Centralna izborna komisija BiH jeste obrada više od 90 hiljada primljenih prijava za registraciju birača izvan BiH.

CIK BiH podsjeća da je rok za prijem tih prijava istekao u ponoć 24. jula. Imajući u vidu činjenicu da su uglavnom sve prijave primljene pred istek roka, konkretno samo zadnjeg dana oko 20 hiljada, bilo je potrebno organizirati rad više timova u dvije smjene i iskoristiti sve kadrovske i tehničke kapacitete da bi ta aktivnost bila završena na vrijeme, odnosno do 23. augusta.

Do sada je obrađeno oko 47 hiljada prijava, među kojima oko pet hiljada ne ispunjava uslove za registraciju za glasanje izvan BiH – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: