CIK BiH: Sutra žrijebanje političkih subjekata

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) organizovaće sutra u Sarajevu žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za lokalne izbore koji će biti održani 2. oktobra.

CIK je prošle sedmice na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za učešće na ovogodišnjim lokalnim izborima, pristupio ovjeri onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Otklanjanje nedostataka

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je 2.280 kandidatskih listi sa ukupno 30.758 kandidata. Provjerom je utvrđeno da je validno 2.105 kandidatskih listi, na kojima se nalazi 22.889 kandidata, a koje je CIK do tada ovjerio. Na ostalih 175 listi, na kojima se nalazi 7.869 kandidata, utvrđeni su nedostaci, pa je političkim subjektima dat rok da ih do 20. jula otklone.

Glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić u izjavi za Oslobođenje podsjetila je da rok za otklanjanje nedostataka ističe danas u 16 sati.

– Nakon toga, služba ponovo provjerava da li su otklonjeni nedostaci i ako jesu, CIK će liste ovjeriti. Tek nakon tog procesa znat ćemo koliko zaista imamo ovjerenih kandidatskih listi i kandidata na izborima. A sada u četvrtak žrijebamo ovjerene političke subjekte, da bismo utvrdili njihov redoslijed na glasačkom listiću, kazala je Pirić.

Kao nedostaci na kandidatskim listama koje prošle sedmice nisu ovjerene uočeno je da predloženi kandidati nisu registrovani kao birači u izbornoj jedinici za koju se kandidiraju, da se isti kandidati nalaze na više kandidatskih listi, da lista sadrži veći broj kandidata od dozvoljenog broja, da su kandidati odustali od kandidature…

Pirić je podsjetila da predstavnici ovjerenih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata, nezavisni kandidati, akreditovani posmatrači mogu prisustvovati sutrašnjem žrijebu.

CIKBiH također je na svojoj web stranici objavio preliminarni pregled ovjerenih kandidatskih listi političkih stranaka i koalicija.

Muzičari i sportisti

Kao i prethodnih izbornih godina, na listama su brojna zanimljiva imena. Neka od njih smo i ranije mogli vidjeti na sličnim listama u prošlosti, a neka su nova. Tako su svoja mjesta tamo pronašli muzičari, MMA borci, bivši fudbaleri, folk-pjevači…

MMA borac Denis Stojnić kandidat je Demokratske fronte za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, dok je pjesnik Benjamin Isović kandidat SDP-a za OV Centar. I scenarista Feđa Isović u ovoj sarajevskoj opštini je kandidat za OV. Savez za bolju budućnost na svoju listu za Novo Sarajevo uvrstio je dojučerašnjeg napadača Željezničara Nedu Turkovića, dok će kandidat Naše stranke za načelnika Općine Centar biti bivši košarkaš i direktor KK Bosna Admir Bukva.

Kandidat SDP-a za OV Novo Sarajevo je folk-pjevač Mirsad Čomaga, dok će se za mandat vijećnika boriti i bivši kapiten Fudbalskog kluba Željezničar Bulend Biščević, ali kao kandidat Stranke demokratske akcije. Sulejman Memo Haljevac kandidat je za OV Centar u ime SBB-a.

Takmičar showa X Factor Tarik Mulaomerović DF-ov je kandidat za OV Stari Grad, dok će reper Jasmin Fazlić, poznatiji kao Jala Brat, kao kandidat SDA, tražiti svoje mjesto u OV-u Vogošća. Kandidat SBB-a za OV Ilidža je Dževad Poturak.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: