CIK BiH: SDS najbogatija stranka u BiH

Srpska demokratska stranka (SDS) na kraju prošle godine bila je najbogatija stranka u BiH, sa ukupnim godišnjim prihodima od 4,534 miliona maraka, a u stopu je slijedi SDP sa prihodom manjim za 29.000 KM.

U budžete političkih stranaka u BiH na kraju prošle godine inkasirano je ukupno 26,25 miliona maraka. U taj iznos ulazi novac koji su dobili iz budžeta, od članarina, pokloni, prilozi fizičkih i pravnih lica kao i prihodi od imovine koja je u vlasništvu stranaka.

U informaciji o dostavljenim finansijskim izvještajima za prošlu godinu i izvorima finansiranja stranaka, koju je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, navodi se da je SDS lani najviše novca dobila pa osnovu ‘ostalih’ prihoda i to više od tri miliona maraka.

Ova stranka je iz budžeta lani dobila 1,164 miliona KM, prihodi na osnovu članarine iznosili su 221.000, a prihodi na osnovu poklona 26.569 KM‘, navodi se u finansijskom izvještaju.

SDS po bogatstvu slijede SDP i SDA sa ukupnim prihodima većim od četiri miliona KM.

SDP je lani ostvarila prihode u iznosu od 4,5 miliona, a najviše novca ova stranka je dobila iz budžeta.

‘SDP je iz budžeta dobila 3,3 miliona KM, na osnovu prihoda od članarina 473.400 KM, a od ostalih prihoda 16.511’, ističe se u informaciji CIK-a.

SDA je lani na raspolaganju imala ukupno 4,25 miliona maraka, od čega je iz budžeta sa različitih nivoa vlasti pristiglo 3,4 miliona, od članarina više od 57.000 maraka te od ostalih prihoda 108.000 KM.

U stranačkom budžetu SNSD-a na kraju prošle godine bilo je više od 2,3 miliona KM.

‘Iz budžeta je stiglo 1,9 miliona, od članarina 341.000 KM, a nije bilo prihoda od poklona’, navodi se u izvještaju.

HDZ BiH zaradila je lani 2,1 milion, a najviše novca je došlo iz budžeta ukupno 1,5 miliona maraka, dok je SBiH prošlu godinu završila sa 1,2 miliona KM prihoda.

U CIK-u su kazali da je od 120 aktivnih političkih stranaka, koliko ih ima na njihovoj evidenciji, godišnji finansijski izvještaj podnijelo 87, dok 33 stranke nisu dostavile izvještaje komisiji zbog čega će im biti upućena urgencija.

Time im se daje prilika da prije izricanja kazne ili preduzimanja administrativne mjere, dobrovoljno postupe i dostave finansijske izvještaje‘, zaključili su u CIK-u.

U stranačke budžete lani je najviše novca stiglo iz budžeta sa različitih nivoa vlasti, ukupno 18,8 miliona KM, zatim od ostalih prihoda 3,4 miliona, kao i od priloga fizičkih lica 1,4 miliona i članarina 1,3 miliona maraka.

MOJportal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: