CIK BiH počeo ovjeru kandidata i kandidatskih listi

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici, na osnovu Izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za učešće na lokalnim izborima 2016. godine, pristupila postupku ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je 2.280 kandidatskih listi s ukupno 30.758 kandidata.

– Provjerom je utvrđeno da je validnih 2.105 kandidatskih listi s ukupno 22.889 kandidata i toliko ih je danas i ovjerila Centralna izborna komisija BiH, dok je za 175 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7.869 kandidata provjerom utvrđeno da sadrže nedostatke. U vezi s tim, CIK BiH će političke subjekte čije liste sadrže nedostatke obavijestiti da u roku od pet dana otklone nedostatke na listama – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Nedostaci na kandidatskim listama koje danas nisu ovjerene su da predloženi kandidati nisu registrirani birači u izbornoj jedinici za koju se kandidiraju, da se isti kandidati nalaze na više kandidatskih listi, da lista sadrži veći broj kandidata od dozvoljenog broja, da su kandidati odustali od kandidature, da lista nije u skladu sa članom 4.19 stav (3) Izbornog zakona BiH (zastupljenost spolova na listi) i drugo.

Rok za otklanjanje nedostataka na kandidatskim listama ističe u srijedu, 20. jula u 16 sati, navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: