Cijene goriva više neće padati

Iako je, na osnovu prošlosedmičnih zahtjeva, na pojedinim pumpama u Federaciji BiH i jučer došlo do pada maloprodajnih cijena goriva, prema trenutnoj situaciji na tržištu, trend pojeftinjenja iz prethodnih sedmica bit će zaustavljen.

Kako nam je jučer kazao Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata FBiH, došlo je do blagog rasta rafinerijskih cijena. S obzirom na to da je u pitanju poskupljenje od svega nekoliko feninga, on kaže da to nije razlog ni za pojeftinjenje ni za poskupljenje u maloprodaji te pretpostavlja da će naftno tržište u narednom periodu mirovati.

– U proteklim sedmicama imali smo ukupan pad cijena od 50 feninga i mislim da daljnjih pojeftinjenja neće biti, da je litar goriva po cijeni nižoj od 1,90 do 2KM nerealno očekivati – kaže Bošković.

Objašnjava da trgovci od tih iznosa državi daju marku te da im je za ostatak – 90 feninga ili marku, teško nabaviti gorivo i u taj iznos ugraditi svoju maržu. Zbog toga smatra da je cijena dizela od 1,81 KM na pojedinim pumpama u FBiH nerealna.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: