Cijene goriva sve niže, namirnice sve skuplje

Pad cijena goriva u našoj zemlji se ne zaustavlja. No, to se ne odražava na cijene osnovnih životnih namirnica, koje ostaju iste ili rastu, iako građani traže njihovo snižavanje.

Sistem slobodnog formiranja cijena omogućava im da se ponašaju kako hoće. Pad cijena goriva trebalo bi pratiti i pojeftinjenje drugih troškova života, posebno osnovnih životnih namirnica, smatraju u Udruženju trgovaca naftom i naftnim derivatima FBiH.

– Kada su svi povećavali cijene, pravdali su to visokom cijenama energenata. A ne vidimo sada da je bilo ko pojeftinio nešto zato što su pale cijene goriva – kaže Milenko Bošković, predsjednik ovog udruženja.

Da trgovci ignoriraju niže cijene goriva, ne želeći pojeftiniti osnovne životne namirnice, slažu se i u Savezu udruženja potrošača BiH.

– Apelovali smo na mlinsko- prerađivačke proizvo|đače, uvoznike i trgovce da snize cijene, ali ništa od toga. Kada gorivo pojeftinjuje, svi se pozivaju na slobodno formiranje cijena. Niko u državi ne može na to utjecati, ali mi ćemo tražiti da u tom formiranju cijena budu određene granice marži, barem kada su u pitanju osnovni prehrambeni proizvodi – kađže Šukrija Dupčanin, predsjednik Skupštine Saveza

Pore|enjem cijena nafte i osnovnih životnih namirnica u proteklim godinama, evidentno je da bi brašno, mlijeko, maslac trebali biti znatno jeftiniji. Primjerice, cijena litra benzina i dizela u 2012.godini u FBiH je rasla do 2,60 KM. Na kraju te godine kilogram hljeba koštao je 2,47 KM, brašna 1,17 KM, litar mlijeka 1,49 KM, dok je 250 grama maslaca koštalo 3,99 KM. U 2013.godini litar dizela je pojeftinio, pa je u avgustu te godine iznosio 2,35 KM, a u septembru 2,50 KM, dok je u oktobru benzin pao na 2,30 KM. No, na kraju 2013. tek neznatno je pala cijena kilograma hljeba, na 2,40 KM, brašna na jednu KM, dok je mlijeko poskupjelo za fening.

Iako su cijene goriva od avgusta 2014. do danas pale u prosjeku za 60 feninga, cijena pojedinih životnih namirnica lani je porasla u odnosu na 2013. godinu. Tako je kilogram hljeba poskupio na 2,45 KM, a maslac na 4,50 KM. Cijena litra mlijeka ostala je 1,50 KM, dok je kilogram brašna koštao 0,90 KM.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: