Čerkez: Stanje stabilno, u protekla 24 sata samo dvije osobe pozitivne

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje kazao je danas da primjećuju da je stanje stabilno i praktično pod kontinuitetom kada je broj oboljelih.

– U protekla 24 sata na području FBiH testirane su 632 osobe, od čega su samo dvije pozitivne. Inače, dosad je testirano više od 28 hiljada osoba, a imamo 1.006 pozitivnih. Ono što nas čini zadovljnim jeste da danas imamo 26 osoba u bolnicama na liječenju, te da više nemamo pacijenata na respiratorima – kazao je Čerkez.

Dodao je da broj oporavljenih u FBiH konstantno raste.

– Dosad su se od koronavirusa oporavile 804, a 22 u protekla 24 sata. Imamo dosad 37 umrlih. Možemo biti zadovljni, jer su mjere očigledno dale efekat. Sada je na svakom građaninu, dakle nema kolektivne odgovornosti, nego na pojedincu, da se pridržava mjera i na taj način spriječi širenje koronavirusa – poručio je Čerkez.

Na kraju je dodao da se insistira na primjeni svih mjera, dakle korištenja maski, rukavica.

– Insistiramo na distanci i čestom pranju ruku, posebno da se ruke peru sapunom. Voljeli bi da se građani pridržavaju ovih mjera – zaključio je Čerkez.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.