Čeka se da Vlada poveća penzije za 3,5 posto

Povećanje penzija od 3,5 posto koje treba uslijediti 15. aprila, za sada je na čekanju. Da bi došlo do rasta predviđenog novim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), Vlada FBiH treba donijeti odluku na temelju dva parametara, realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena.

 Više za 48 KM

Kako saznajemo, podaci o stanju godišnjeg BDP-a jučer su upućeni na adresu Vlade Federacije BiH. No, još se ne zna kada će federalni ministri zasjedati i donijeti odluku, a što se tiče Zavoda PIO/MIO, oni kažu da su spremni.

– Federalni zavod 15. aprila po zakonu treba uskladiti penzije, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve penzionere, izuzev onih koji imaju najviša primanja. Odluka o povećanju primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara ove godine, što znači da će svi penzioneri u maju dobiti uvećane penzije za april, kao i razliku za prva tri mjeseca – kažu iz Zavoda.

Inače, najniže penzije u ovoj godini već su u februaru povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna penzija u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Tako će penzioneri u Federaciji BiH od idućeg mjeseca, osim onih s najvišim primanjima nakon što Vlada zasjeda, dobiti 12 KM više, jer je trenutna minimalna penzija 359,20 KM. Konačna računica pokazuje da će penzioneri, s obzirom na to da će povećanje biti uvršteno retroaktivno od januara, u maju dobiti tri puta povećanje po 3,5 posto svoje penzije, odnosno 48 maraka.

 Manje od 359

Prema podacima Zavoda PIO, u Federaciji je 413.517 penzionera. Starosnu penziju dobiva 226.295 osoba, invalidsku 69.255, a porodičnu njih 117. 967. Najviše je onih koji dobivaju minimalnu penziju, i to 45 posto od ukupnog broja korisnika.

Postoje i one kategorije penzionera čija mjesečna primanja ne dosežu ni 359 KM. Njima se novac namiruje od najviših penzija i iz ostalih kategorija, tako da im na čekovima bude ispisana suma od 359 maraka, iako su njihova primanja niža.

PENZIJE U BROJKAMA  

 173.044 penzionera žive s minimalnim primanjima od 359,20 KM

 21.422 primaju zajamčenu penziju koja iznosi 450 KM

 415 osoba dobiva najvišu penziju od 2.174 KM

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: