Čak 71 posto mladih sa Zapadnog Balkana želi otići raditi i živjeti vani

Perspektiva potencijalnog članstva u Europskoj uniji bila je tijekom svih ovih godina pokretačka sila svih ekonomija Zapadnog Balkana. Prema podacima Balkan barometra, podrška građana Zapadnog Balkana članstvu u Europsku uniju stalno raste.

U usporedbi s 2016. godinom kada je 39 posto građana regije podržavalo članstvo, sada ga podržava njih 62 posto. 

Ne znamo njihove motive, ali vidimo da se ljudi iz regije, jedan po jedan, pridružuju Europskoj uniji i moguće je da članstvo i EU vide kao priliku da odu iz svojih ekonomija.

Upitani bi li željeli otići iz svoje ekonomije i živjeti i raditi u inozemstvu, 71 posto mladih je odgovorilo da bi. To je znak za uzbunu za lidere Zapadnog Balkana, ali i za sve nas koji se bavimo regionalnom suradnjom,“ rekla je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na početku svog obraćanja na Prespa forumu za dijalog koji se održava u Ohridu.

”U isto vrijeme, podrška regionalnoj suradnji je velika i raste, 77 posto naših građana podržava regionalnu suradnju i vide je kao mehanizam za unaprjeđenje političke i ekonomske situacije u njihovim ekonomijama. Prije 20 godina nitko ne bi govorio o trgovini, tehnološkom razvoju, startup firmama ili digitalnom programu, pametnim gradovima i ulaganju u ljudske potencijale. Danas je region prigrlio izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta. Njegovo odobravanje prošle godine u Sofiji predstavljalo je ogroman uspjeh za regiju i nadam se da neće ostati samo još jedna obaveza preuzeta na papiru”, dodala je Bregu.

(Večernji.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: