Bukvarević: Usaglasili smo i način objave registra boraca

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru prihvatila izvještaj radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Resorni ministar Salko Bikvarević je poslije sjednice pojasnio dosad urađeni posao.Bukvarević je kazao kako je na današnoj sjednici Vlada u potpunosi prihvatila izvještaj radne grupe koja je bila sačinjena od predstavnika Vlade i predstavnika boraca, a imala je zadaću da sa Odborom za boračka pitanja Parlamenta FBiH usuglasi realan i provodiv tekst zakona.

“Moram iskazati svoje zadovoljstvo što su svih 30 članova radne grupe dali svoj doprinos. Bilo je razičitih zahtjeva, ali smo na kraju usuglasili tekst. Ističem da su u radu radne grupe učestovali predstavnici svih političkih stranaka i svih borilačkih organizacija, a evo danas Vlada FBiH jednoglasno to prati”, izjavio je Bukvarević.

Bukvarević je pojasnio kako će njegovo ministarstvo usuglašeni tekst poslati Uredu za zakonodavstvo, Ministarstvu pravde i Ministarstvu finansija te svih deset Skupština kantona jer je boračka zaštita zajednička nadležnost ova dva nivoa vlasti. 

“Radna grupa je pokrenula i inicijativa za izmjenu pet zakona, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o radu, Zakon o prijevremenom penzionisanju te izmjene i dopune Zakona o dopusnim pravima po kantonima”, izjavio je resorni ministar.

Foto: R. D./Klix.ba

Predloženi tekst je po ministru realan i provodiv, a za njegovu realizaciju je potrebno obezbijediti na godišnjem nivou 50 miliona KM. 

“Od 16 prava predviđenih ovim zakonom ja bih izdvojio posebno pravo na zdravstveno osiguranje za branioce i članove njihovih boraca, liječenje boraca, prednost u zapošljavanju, egzistencijalna novčana naknada, pravo na pružanje pravne pomoći, a u potpunosti smo usuglasili i zahtjev boraca za način objave javnog registra kojeg je federalno ministarsvo već uspostavilo”, izjavio je Bukvarević. 

Naloženo je ministarstvu da u toku od 60 dana registar objavi na svojoj web stranici, a nakon toga u roku od šest mjeseci da se precizira da li je bio pripadnik Armije, HVO, MUP-a, namjenske industrije, pozadinskih jedinica, logistike… 

Bukvarević je pozvao sve učesnike u procesu da se usuglašeni tekst dodatno na parlamentima ne amandmanira te da se kao prošli put ne dobije pravno neprovodiv i finansijski neizvodiv tekst zakona.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: