Bukvarević podržao zahtjev da se ide ka jednoj boračkoj organizaciji

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević izašao je danas pred demobilisane borce koji protestuju pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu od ponedjeljka.

Okupljeni su taj potez tražili od prvog dana, a odbijali su da njihovi predstavnici uđu u zgradu na pregovore.

Ministar Bukvarević je podržao zahtjev boraca da se ide ka jednoj boračkoj organizaciji i informirao ih da je u svih deset kantona završena javna rasprava o Nacrtu zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja te da će se sada pristupiti izraditi Prijedloga zakona koji će razmatrati Vlada FBiH i uputiti u parlamentarnu proceduru.

Naglasio je da će se time značajno smanjiti broj postojećih udruženja i dobiti na reprezentativnosti.

Također, rekao im je da je Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru dala saglasnost na sporazum Vlade i boračkih organizacija o očuvanju dostignutog obima finansijskih sredstava na poziciji resornog ministarstva.

Cilj postizanja sporazuma je da se na poziciji Ministarstva finansijska sredstva u narednih pet godina ne umanjuju, a da se sredstava, koje dođu kao ušteda na godišnjem nivou od šest do sedam miliona KM prve godine, preusmjere na poziciju transfer za rješavanje socijalno statusnih pitanja. Na prvom mjestu tu bi bili demobilisani borci koji imaju više do 60 godina i nemaju nikakavih drugih primanja.

Ponovio im je stav da ne može obećavati donošenje boračkog dodatka jer za to nema sredstava ni u Ministarstvu niti u budžetu Federacije.

Uime okupljenih boraca Ibrahim Hasanović je kazao da će ostati u Sarajevu i da ne mogu čekati parcijalno rješavanje problema.

Grupa demobiliziranih boraca iz Tuzlanskog kantona u četvrtak prošle sedmice, u znak protesta, pješke je krenula u Sarajevo, gdje su im u ponedjeljak podršku pružili i demobilizirani borci iz drugih gradova.

U srijedu su ispred zgrade Vlade FBiH postavili nekoliko šatora koje im je doniralo Udruženje maloljetnih boraca Armije RBiH – Novi Grad Sarajevo.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: