Bukvarević: Od 8. augusta borci mogu predavati dokumentaciju za novčanu pomoć

Od 8. augusta demobilisani borci sa 57 i više godina koji su nezaposleni, imaju primanja manja od 170 KM, mogu početi predavati dokumentaciju za dobijanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Ova vrsta pomoći osigurana je Zakonom o pravima demobilisanim borcima i članova njihovih porodica, a koji stupa na snagu upravo 8. augusta.

– Nakon što je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica objavljen 31. jula u Službenim novinama FBiH, kada smo objavili instrukciju općinskim službama BIZ-a (boračko-invalidska zaštita). Naime, borci od 8. augusta mogu početi predavati svoje zahtjeve u općinske službe BIZ-a. Oni koji ispune uvjete, u septembru bi mogli dobiti egzistencijalnu novčanu pomoć za august – rekao nam je Bukvarević.

Pojašnjava neke od uvjeta za dobijanje egzistencijalne novčane pomoći.

– Demobilisani borac mora imati 57 i više godina, da je najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, i da ima mjesečna primanja manja od 170 KM. Tu smo stavili i RVI od 20 do 50 posto koji nemaju drugih primanja i oni koji imaju eventualno neka socijalna davanja – govori Bukvarević.

Dodaje da će krajem augusta imati sastanak s predstavnicima boračkih udruženja, kada će se krenuti u obilazak kantona.

– Naš zajednički početni prijedlog će biti da kantoni obuhvate svojim odlukama borce ispod 57 godina koji su teško oboljeli pa ne mogu privređivati, i one koji su oboljeli od PTSP-a. To bi bile neke dvije kategorije koje mi sugerišemo. Naravno, kantoni će donijeti svoje odluke, i u okviru svojih sredstava odrediti visine naknada, ali mi ćemo pokušati da to ujednačimo da svi kantoni isto donesu – rekao nam je Bukvarević.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: