Bukvarević: Do kraja godine još 500 predmeta u prvoj fazi revizije

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila je i po skraćenom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca.

Te su izmjene i dopune učinjene jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.

– Ostalo je još svega 500 predmeta da pregledamo do kraja godine u prvoj fazi revizije od 142.500 hiljade predmeta koliko smo pregledali. Na Institutu je također jedan broj ratnih vojnih invalida koji će biti pregledan iduće godine i mislimo da taj proces revizije na neki način privedemo kraju, imajući u vidu da je naša obaveza da i sve ove penzije koje ostvaruju borci po zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju imamo obavezu revidirati – izjavio je federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević na konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima, s obzirom da Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju traje i trajat će još barem 20 godina izmjenama Zakona uređeno je da buduće kontrolu rješenja o Zakonu o prijevremenom penzionisanju obavljaju redovne inspekcije u federalnom Ministarstvu za boračka pitanja, u PIO-u i Ministarstvu rada i socijalne politike.

– Zbog toga je i predložena izmjena i dopuna ovog zakona kako bi iz tog zakona izbrisali obavezu da timovi za kontrolu to rade – kazao je ministar Bukvarević.

Vlada je na sjednici utvrdila i koeficijente i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite, a po riječima ministra Bukvarevića dostignuti obim prava za boračko-invalidsku zaštitu neće se umanjivati, odnosno isplatni koeficijent je na nivou za 2018. godinu.

– Vlada je danas po prvi put u skladu sa Zakonom o demobilisanim borcima utvrdila i isplatni koeficijent jedan (1.00) za demobilisane borce , što je za ovu godinu zakonom predviđenih 5 maraka po mjesecu – kazao je i dodao kako je do sada predano oko 14.500 zahtjeva za egzistencijalnu novčanu naknadu.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.