Budžetski korisnici najavili štrajk od 16. januara

Odluka o generalnom štrajku je donesena i upućena svim sindikalnim organizacijama i sada čekamo da budu ispoštovane sve zakonske procedure prije nego što stupimo u generalni štrajk upozorenja, najvjerovatnije 16. januara, rekao je za “Dnevni avaz” predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica. Prema njegovim riječima, ovaj potez je neophodan da bi se spriječila daljnja umanjenja primanja budžetskih korisnika, a povod je odluka Vlade FBiH da smanji osnovicu za obračun plaća na 315 KM.

– Sadašnja osnovica iznosi 330 KM i to je već umanjeno s dosadašnjih 343,20. Umanjeni su i topli obrok i regres, tako da umanjenja po zaposleniku prosječno iznose oko 400 KM. Pristali smo da nam sve naknade smanje, ali plaće više ne smiju dirati – kazao je Kruščica.

Komentirajući razloge Vlade FBiH za ovaj potez, da plaće moraju biti smanjene kako bi se zakrpio budžetski deficit od 250 miliona maraka, Kruščica je naveo da nekoliko miliona koji će se na ovaj način uštedjeti neće mnogo pomoći.

– Dapače, moglo bi samo napraviti nove štete – dodao je Kruščica, koji je naglasio da sindikati još stoje na raspolaganju za pregovore.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: